Тръгва ли Русия към Киев? Ключов анализ на експерти

Това е много сложна и нереалистична задача

Тръгва ли Русия към Киев? Ключов анализ на експерти | StandartNews.com

Може ли наистина Украйна да бъде превзета, Киев да попадне в ръцете на Русия и страната да бъде анексирана? Какви са възможните сценарии на руското военно командване за атака срещу Украйна? Центърът за отбранителни стратегии (Центр оборонних стратегій) се опитва да даде отговори на тези въпроси.

Каква е сегашната ситуация във и около Украйна? Към 12 февруари общият брой на руските войски по границите на Украйна, включително тези в Беларус и в окупираните територии на Източна Украйна и Крим, е 87 батальонно-тактически групи – около 147 000 военнослужещи. Тази цифра включва военновъздушен и военноморски персонал. Тези войски са оборудвани със съответните оръжия и превозни средства, както и с логистична и медицинска помощ.

Засега обаче няма признаци, че разполагат с допълнителните подкрепления, необходими за мащабна офанзива. Руските сили активно провеждат оперативна и бойна подготовка. В момента се провеждат съвместни учения на въоръжените сили на Русия и Беларус. Около 15 руски батальонни тактически групи и други подразделения са в Беларус.

Освен това в Беларус са изпратени войски на Източния военен окръг на Русия, въоръжени с ракети „Искандер“. През последните седмици бойната готовност на руските части, дислоцирани на границата с Украйна, нарасна значително. Възможните причини включват учения, операция за сплашване или подготовка за започване на действителна военна операция.

В момента натрупаните сили на границата са недостатъчни за мащабна операция, насочена към превземане на цялата или значителна част от Украйна. Следователно прогнозите за вероятността от подобни сценарии в близко бъдеще не могат да бъдат потвърдени. В момента в Русия няма активни действия за подготовка на стотиците хиляди войници, необходими за такава мащабна офанзива. Освен това подобна операция ще има изключително негативни последици за Русия, включително международна изолация и санкции, които ще са катастрофални за цяла Русия, не само за Кремъл.

Повечето сценарии за завземане на отделни градове и територии са малко вероятни поради липса на политическа целесъобразност. В същото време са възможни някои военни действия в определени райони, за да се разсеят отбранителните сили на Украйна. Сценариите за масирани бомбардировки и ракетни удари, които могат да доведат до мащабни цивилни жертви, са нереалистични. Подобни действия биха могли да осуетят плановете на руското политическо ръководство да спечели сърцата и умовете на рускоезичното население на Украйна. 

Може ли Русия да превземе столицата Киев? За стратезите на Кремъл ключовата цел на агресията е да си възвърнат пълния контрол над Украйна. А този сценарий минава през столицата. Броят на руските и беларуски сили теоретично е достатъчен за изпълнението на Киевския сценарий. Но само теоретично. В случай на опит за пробив на границата в Черниговска, Житомирска и Киевска области руските войски ще понесат огромни загуби. Този сценарий изглежда твърде рискован за Русия. За да превземе комуникационни възли – летища, железопътни гари, мостове – Русия трябва да използва своите тактически въздушно-десантни войски.

Те могат да бъдат неутрализирани от съществуващите сили за сигурност и отбрана на Украйна. Настъпление към Киев ще бъде много бавно, тъй като ще е необходимо да се премине през многостепенната отбрана на Северното оперативно командване. Тези войски са готови за противодействие. Овладяването на мегаполис с население над 3 милиона души, много от които са готови да се противопоставят на врага, е трудна и нереалистична задача, предвид необходимия брой войски, който в момента не се наблюдава близо до границата. Освен това Киев е много труден за изолиране поради сложната си топография и към него ще се присъединят съпротивителни групи от цяла Украйна

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай