Тревога! Европа е в епицентъра на огнище на маймунска шарка

В 25 държави от региона са регистрирани над 1500 случая

Тревога! Европа е в епицентъра на огнище на маймунска шарка | StandartNews.com

Европа остава в "епицентъра" на глобалното огнище на маймунска едра шарка, съобщи европейският регионален офис на Световната здравна организация. В 25 държави от региона са регистрирани над 1500 случая - 85 % от общия брой в световен мащаб.

"Мащабът на това огнище представлява реален риск; колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова повече ще се разширява обхватът му и толкова по-силно ще се утвърждава болестта в неендемични държави", заяви регионалният директор за Европа Ханс Клуге.

Той призова пациентите със съмнителни или потвърдени случаи да бъдат изолирани, докато симптомите им отзвучат.

По-голямата част от пациентите с маймунска едра шарка са сред мъже, които правят секс с мъже, като много от пациентите - макар и не всички, съобщават за многобройни сексуални партньори, добави той, цитиран от БГНЕС.

Клуге призова да не се стигматизират определени групи от населението, като подчерта, че вирусът не е "свързан с никоя конкретна група".

Той уточни също, че има "ограничени количества ваксини и антивирусни препарати за маймунска едра шарка и ограничени данни за тяхната употреба".

"Масовата ваксинация не се препоръчва и не е необходима в момента", каза Клуге.

Това стана ден, след като Европейският съюз обяви, че ще закупи 110 000 дози ваксина срещу маймунска едра шарка.

Световната здравна организация нарече глобалната епидемия "необичайна и обезпокоителна". Следващата седмица те ще решат дали да обявят епидемията за извънредна ситуация в областта на здравеопазването в световен мащаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай