Траурът свърши за Лиз Тръс, иде веселбата с данъците

Намаляването на данъците непропорционално ще облагодетелства по-богатите

Траурът свърши за Лиз Тръс, иде веселбата с данъците | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс заяви, че е готова да бъде непопулярна с нейната данъчна политика, но е убедена, че в крайна сметка британската икономика ще има полза от това.

В изява пред британски медии в Ню Йорк, където е за ежегодната сесия на Общото събрание на ООН, Тръс защити своите данъчни промени, които правителството ще обяви в края на седмицата и изтъкна, че ще направи каквото е необходимо икономиката отново да бележи растеж.

Освен това тя отхвърли загрижеността по повод на плановете на кабинета да взема още заеми, вместо да облага допълнително печалбите на енергийните компании. Според нея увеличаването на данъците и спорното облагане на енергийните компании или въвеждането на висок корпоративен данък ще доведе до липса на инвестиции и растеж.

Лиз Тръс също защити съобщенията, че министърът на финансите Куази Куартенг ще премахне тавана за бонусите на банкерите, тъй като смята, че "сравнително слабият икономически растеж" е причина за липсата на капиталови инвестиции.

Премиерът обаче призна, че намаляването на данъците непропорционално ще облагодетелства по-богатите.

По-рано Лиз Тръс обеща, че няма да има режим за тока и газа тази зима, както това се планира в някои други държави, като Германия, например. Тя каза, че Великобритания и Западът "не могат да си позволят да застрашат сигурността си в името на евтина енергия" и призова останалите страни да се ангажират с по-нататъшна подкрепа за Украйна, след като Обединеното кралство обяви, че и през следващата година отново ще задели 2,3 милиарда паунда военна помощ за Киев, колкото бе отпусната и тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай