Трагедията с наводненията в Турция: 27 жертви досега

Многоетажни сгради са се срутили, евакуират хора с хеликоптери

Трагедията с наводненията в Турция: 27 жертви досега | StandartNews.com

Броят на жертвите от тежките наводнения и свлачища, връхлетели централния черноморски регион на Турция, драматично се увеличи до 27. Трети ден се издирва възрастна жена, съобщиха властите днес сутринта, пише "Марица".

Силните валежи във вторник  доведоха до наводнения и свлачища в район, обхващащ Бартън на запад до Синоп. Епизодично валежите продължиха в сряда и четвъртък. Екипи за търсене и спасяване пристигнаха в  райони, засегнати от наводненията, като евакуираха хора, бедстващи в къщите и колите си.

Оцелели след aпокалипсиса в Турция: Прегръщахме се и плачехме СНИМКИ/ВИДЕОНовиниИнформация

Президентът Реджеп Тайип Ердоган днес ще посети района на трагедията в окръг Кастамону. Той вчера изрази своите съболезнования на семействата на загиналите при наводненията.

"Ние полагаме усилия с всички наши институции и организации в районите, засегнати от наводнението", написа Ердоган в Twitter късно в четвъртък.

Тъй като наводненията започнаха да се оттеглят в засегнатите региони, в изявление на Агенцията за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) се казва, че спасителите са извадили до сега 25 тела само в окръг Кастамону, а други две тела бяха открити в Синоп.

Около 300 души бяха евакуирани в квартал Улус в Бартън. 

Оцелели след aпокалипсиса в Турция: Прегръщахме се и плачехме СНИМКИ/ВИДЕО

В селата и кварталите на Кастамону над 210 души бяха евакуирани, някои с хеликоптери, от регион, засегнат от наводнения. 

Кадри в социалните мрежи показват, че някои многоетажни сгради, разположени до реката, са се срутили в Бозкурт, но няма информация за жертви. От AFAD съобщиха, че още 106 души са били превозвани със хеликоптери в села близо до Аянджък, най-тежко засегнатия район в Синоп, където единствената държавна болница е залята от придошлите води. Това наложи евакуация на пациентите. Наводненията доведоха и до спиране на тока в 271 села в Кастамону, Бартън и Синоп.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай