Топ генерал на НАТО намекна за войски в България и Румъния

Причината е струпването на руски войски близо до границата с Украйна

Топ генерал на НАТО намекна  за войски  в България и Румъния | StandartNews.com

Висш генерал на НАТО намекна, че алиансът трябва да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна. Това съобщава германското издание "Шпигел".

Уточнява се, че предложенията, направени от Тод Уолтърс, върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, на практика ще разширят мисията на алианса "Засилено предно присъствие", съгласно която той е разположил военни сили в прибалтийските държави и Източна Полша.

"Шпигел" не цитира директно Уолтърс. Изданието посочва, че разполагало с "информация", че Уолтърс е "призовал за подсилване с войски на източната граница" на НАТО по време на видеовръзка с военачалници на "партньорски държави".

Допълва се, че планът на практика ще "разшири присъствието на НАТО (до Румъния и България) чрез мисията за засилено предно присъствие".

НАТО е отказал да коментира информацията на "Шпигел". Разширяването на присъствието на НАТО в България и Румъния е нещо, за което и двете страни призоваха.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза в вчера, че НАТО "постоянно ще оценява необходимостта от по-нататъшно коригиране на нашата позиция, нашето присъствие, също и в югоизточната част на региона, защото трябва да сме сигурни, че винаги можем да защитаваме и отбраняваме съюзниците срещу всякакви заплаха".

Струпването на военни сили на Русия близо до Украйна увеличи напрежението между Москва и НАТО, а алиансът настоя Русия да не нахлува в бившата съветска република.

Русия отрича да е планира инвазия. Тя твърди, че отговаря на това, което вижда като заплаха за собствената си сигурност от все по-близките отношения на Украйна с НАТО и стремежите да се присъедини към алианса.

Москва обяви вчера, че иска правно обвързваща гаранция от НАТО, че ще се откаже от всякаква военна активност в Източна Европа и Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай