Тони Блеър прочете присъдата на Запада

Светът се намира в повратна точка в историята, заяви бившият британски премиер

Тони Блеър прочете присъдата на Запада | StandartNews.com

Войната в Украйна показва, че доминацията на Запада е към своя край, тъй като Китай се издига до статут на суперсила в партньорство с Русия в една от най-значимите преломни точки в историята от векове, каза бившият британски премиер Тони Блеър, цитиран от Ройтерс.

Светът, каза Блеър, се намира в повратна точка в историята, сравнима с края на Втората световна война или разпадането на Съветския съюз: но този път Западът очевидно не е във възход.

"Вървим към края на западното политическо и икономическо господство", каза Блеър в лекция, озаглавена "След Украйна, какви са уроците сега за западното лидерство?" според текст от речта на форум в подкрепа на съюза между Съединените щати и Европа в Дичли Парк западно от Лондон.

"Светът ще бъде поне двуполюсен и вероятно многополюсен", каза Блеър. "Най-голямата геополитическа промяна на този век ще дойде от Китай, а не от Русия.

Руската инвазия в Украйна отне хиляди животи и предизвика най-сериозната криза в отношенията между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г., когато много хора се страхуваха, че светът е на ръба на ядрена война.

Москва казва, че Западът е обявил икономическа война, опитвайки се да изолира икономиката на Русия със санкции, а Кремъл предупреди, че Русия ще се обърне към сили като Китай и Индия.

Войната в Украйна, каза Блеър, показа ясно, че Западът не може да разчита Китай "да се държи по начина, по който смятаме за рационален".

Китайският президент Си Дзинпин продължи да подкрепя Путин и критикува "злоупотребата" със санкциите от страна на Запада. Путин изгради отношения, които той нарича "стратегическо партньорство" с Китай.

Китай през 1979 г. имаше икономика, която беше по-малка от тази на Италия, но след като се отвори за чуждестранни инвестиции и въведе пазарни реформи, Пекин се превърна във втората по големина икономика в света.

Прогнозите са, че китайската икономика ще изпревари Съединените щати в рамките на едно десетилетие и вече води в някои технологии от 21-ви век като изкуствен интелект, регенеративна медицина и проводими полимери.

"Мястото на Китай като суперсила е естествено и оправдано. Това не е Съветският съюз", каза Блеър, който беше министър-председател от 1997 до 2007 г. Неговите съюзници вероятно ще бъдат Русия и Иран, предупреди Блеър, предава news.bg.

Западът не трябва да позволява на Китай да го изпревари във военно отношение, каза той.

"Трябва да увеличим разходите за отбрана и да поддържаме военно превъзходство",предупреди Блеър. Съединените щати и техните съюзници "трябва да имат достатъчно превъзходство, за да се се справят със всяка възможност или всеки вид конфликт във всички области".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай