Тимошенко: Украйна изгуби независимостта си от Путин при Янукович

Тимошенко: Украйна изгуби независимостта си от Путин при Янукович | StandartNews.com

Киев. „Украйна при президента Виктор Янукович загуби независимостта от Владимир Путин след отказа да подпише споразумението за асоцииране с Евросъюза". Това заяви Юлия Тимошенко в интервю за всекидневника "Дзеркало тижня", предаде Франс прес. Опозиционната лидерка се намира в затвора.

 

„Украинският президент, който вече няма свободата да взима независими решения, трябва да си отиде, за да се разреши безпрецедентната криза, обхванала страната", коментира още Тимошенко.

 

Опозиционната лидерка бе категорична, че световните лидери, които преговарят с Виктор Янукович, трябва да знаят, че реално разговарят Путин чрез посредник.

 

На международната сцена на Украйна вече не се гледа като на независим играч, добави още тя.

 

"Не мисля, че при сегашните обстоятелства Янукович би могъл да се дистанцира от контролирания от Путин митнически съюз", продължи Тимошенко.

 

Затворничката изтъкна, че Виктор Янукович трудно ще се върне към пътя за Европа.

 

"След като руският президент похарчи 50 милиарда долара за игрите в Сочи, той ще похарчи колкото е необходимо, за да задържи Украйна в своята орбита", казва тя пред всекидневника.

 

Целта на опозицията в Украйна трябва да даде нов импулс на народното въстание и да изпрати емисари в Брюксел и Вашингтон, които да поискат санкции срещу режима на Янукович заради репресиите срещу противниците му, коментира Тимошенко.

 

„Единствената тема, по която може да се преговаря с Янукович, е оставката му", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай