Тежки обвинения към Евросъюза, Брюксел отрича

ЕС и неговите страни членки са събрали повече от 50 млн. евро помощ за Сирия

Тежки обвинения към Евросъюза, Брюксел отрича | StandartNews.com

Пратеникът на Европейския съюз за Сирия Дан Стоенеску заяви, че е напълно несправедливо да се обвинява ЕС, че не предоставя достатъчно помощ на сирийците след разрушителното земетресение, засегнало цели части от Сирия и Турция в началото на седмицата, предаде Ройтерс.

Специалният пратеник каза пред агенцията, че Съюзът и неговите страни членки са събрали повече от 50 млн. евро за осигуряване на помощ и подкрепа за спасителни мисии и първа помощ едновременно в контролираните от правителството и от бунтовниците райони на Сирия.

"Напълно несправедливо е да ни обвиняват, че не сме предоставили помощ, при положение че от повече от десетилетие непрестанно правим именно това, а откакто започна кризата със земетресението - дори и в още по-голяма степен", се казва в писмен коментар на Стоенеску за Ройтерс.

Повече от 3500 души загинаха при земетресението в Сирия, където 12-годишният конфликт вече отне живота на стотици хиляди хора и доведе до милиони разселени вътре в страната и отвъд пределите ѝ.

Войната раздели Сирия на зони, контролирани от единия или другия от враждуващите лагери, което правеше доставката на помощи трудно, дори преди земетресението от понеделник с магнитуд 7,8.

Сирийското правителство, срещу което са в сила западни санкции, поиска помощ от ООН и каза, че цялата помощ трябва да бъде предоставена в координация с Дамаск и доставена и разпределена в рамките на цяла Сирия, а не през границата с Турция в районите, контролирани от бунтовниците.

Някои наблюдатели обвиниха Дамаск, че отклонява помощи и ги пренасочва към лоялните на правителството райони. Сирийските власти днес все още не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар по въпроса.

Военнотранспортен самолет с 30-тонна пратка с хуманитарна помощ от Италия за Сирия, включително четири линийки и 13 палети медицинско оборудване, кацна вчера на международното летище в ливанската столица Бейрут на път за Дамаск, което е първата европейска помощ за засегнатата от земетресението Сирия.

Стоенеску каза, че ЕС насърчава своите държави членки да осигуряват помощ, и че санкциите "не възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ".

Той обаче отбеляза, че ЕС е предвидил, че партньорите могат да поискат изключения "за хуманитарни цели и иска да изясни допълнително тези възможности".

"Колкото повече се повдига темата за санкциите, толкова повече са предубежденията и опасенията на честните партньори, които искат да помогнат и да се включат в международните хуманитарни усилия", каза той.

ЕС търси "достатъчни гаранции", че предоставената помощ ще достигне до уязвимите групи, каза Стоенеску, и добави, че сирийското правителство в миналото е прибягвало до практиката за "отклоняване на помощи".

"Призоваваме властите в Дамаск да не политизират доставките на хуманитарна помощ, а да сътрудничат добросъвестно с хуманитарните партньори и агенциите на ООН в помощ на хората", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай