Тежък удар по студентите от Русия и Беларус в Европа

За Беларус съществува голям проблем, тъй като и те вече попаднаха в режим на рестрикция

Тежък удар по студентите от Русия и Беларус в Европа | StandartNews.com

Университети и научни центрове в повечето страни започват да блокират временно проектите, които имат с Русия и Беларус. В очите на повечето граждани на Европейския съюз Беларус също е страна агресор, съобщи пред БНТ, бившият просветен министър, а сега ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс Сергей Игнатов.

Вчера на специална конференция са били обсъждани стипендиите за студенти и учени в риск от Беларус и вече в тази схема се включват и тези от Украйна. Основният донор е Европейската комисия, като по принцип са целеви за Беларус.

"За Беларус съществува голям проблем, тъй като те заедно с Русия вече попаднаха в режим на рестрикция. В много страни вече има проблем с приема на студенти от тези страни. В същото време нивото на живот там пада с часове и студентите и младите учени не могат вече да покриват своите разходи, така че се обсъждат варианти, но повечето от тях действат до източната граница на ЕС", обясни Игнатов.

По думите му всеки ден в неговия университет идват молби за прием на хора за работа и студенти от Украйна: "Моят университет е малък. Ние сме приели вече над 30 учени, които са изгубили работата си по политически причини. Над сто студенти се прехвърлят, защото губят студентските си права затова, че са участвали в демонстрации или са се оказали на улицата в неподходящ момент. От моя университет има вече над 70 арестувани студенти. Петима от тях са политически затворници за по 18-20 години."

Той припомни случая със студентка от Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс София Сапега, която през май миналата година беше арестувана заедно с нейния приятел - опозиционният журналист Роман Протасевич.

"Те са под домашен арест. Връчихме дипломата ѝ виртуално на нейните родители. Тържествената церемонията приличаше повече на погребение, защото те не знаят кога ще видят дъщеря си свободна, а тя беше арестувана единствено заради това, че е приятелка на Протасевич. Да не говорим, че самолетът беше незаконно свален под предлог, че има терористична атака. Представете си това може да се случи на всеки, само заради познанство, приятелство може да получиш 18-20 години. Тя чака присъда в момента", разказа Сергей Игнатов.

Друга история, която сподели ректорът на учебното заведение е за 18 годишен младеж от Беларус, който е с майка Японка. Той има седем обвинения, като първото му е било повдигнато едва на шест години.

"Аз ги разказвам тези неща, за да звънне една камбанка в ушите на вашите зрители. Да разберат, че колкото и да се оплакваме, голям е шансът на България, че е част от европейското семейство и част от НАТО", коментира бившият министър на образованието.

Игнатов разказа, че в Литва имат по-малко мигранти, но реакцията е болезнена.

"Литва и другите Балтийски републики бяха част навремето от Съветския съюз, освен това Литва граничи с Руската Федерация. Те са запознати с изказвания на ризлични представители на Руската федерация, които казват, че не могат да си представят руския мир без Украйна и естествено не могат да си представят Русия без Балтика. Така че тук има едно вътрешно напрежение. Доколкото знам териториалната отбрана, е не мобилизирана, но хората, които са на отчет, често се срещат на подготовка или някакви тренировки провеждат", разказа Игнатов.

По думите му в магазините в Литва вече има дефицит на някакви продукти като сол, олио, дори овесена каша, на която по-големият внос явно е от Украйна.

"Това, което в момента се случва, мисля че ще доведе до пренареждане на европейските елити, защото това, което се случва има нужда от отпор. Мисля че с времето, по принципа на естествения подбор, ще се появят по-решителни хора, така че добрата политкоректна реторика да бъде заменена и с действия", прогнозира бившият министър на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай