Тествали първата К-19 ваксина на дъщеря на Путин

Здравният министър Мурашко каза, че ваксината ще се използва първо за лекари и учители

Тествали първата К-19 ваксина на дъщеря на Путин | StandartNews.com

Руският премиер Владимир Путин обяви, че страната му първа в света е регистрирала ваксина от коронавирусната инфекция, предават световните информационни агенции. 

"Доколкото ми е известно, тази сутрин за пръв път в света е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция", каза той, откривайки съвещание с членове на правителството.

Путин добави, че една от дъщерите му е изпробвала на себе си първата руска ваксина срещу коронавируса.

"В този смисъл тя участва в експеримента. След първата ваксинация температурата й беше 38, а на следващия ден - 37 и малко. След втората инжекция, втората ваксина, температурата й също се вдигна малко, но бързо се понижи до нормалната. Чувства се добре и показателите й са в нормите", разказа Путин.

Руският президент подчерта, че при много от хората, които са участвали в изпитанията няма никакви външни признаци или температура след имунизацията.

Здравният министър Михаил Мурашко каза, че ваксината ще се използва първо за лекари и учители.

"Разработваната в Русия ваксина срещу коронавируса създава имунитет у всички доброволци"  Това съобщи в интервю преди десетина дни за Си Ен Ен ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев.

„Мога да кажа от първо лице, че 100 процента от доброволците са изработили имунитет на 21-я ден (от въвеждането на ваксината). Той се удвоява след втория опит. 100 процента от животните също са изработили имунитет”, каза Дмитриев.

Той съобщи още, че над 20 страни са демонстрирали интерес към руска ваксина, която е създадена от московския институт „Гамалея“.

Руските учени твърдят, че ваксината е била разработена бързо, тъй като е модифицирана версия на създадена вече ваксина за борба с други заболявания. Руското министерство на отбраната казва, че руски войници са служили като доброволци в човешките изпитания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай