Тесла за нови руски олигарси.Капан и за видна българка

Случаят засяга пряко Ирина Бокова

Тесла за нови руски олигарси.Капан и за видна българка | StandartNews.com

Андрей Гуриев е един от руските олигарси в новия санкционен списък на ЕС. Той е ръководител на компанията „Фосагро“, в чието ръководство е Ирина Бокова. 

Списъкът с имената на новите санкционирани над 160 души вече е публикуван в официалния вестник на ЕС. Сред тях са 14 руски олигарси и членове на семействата им, както и 146 сенатори, гласували ратификация на договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Русия и т. нар Донецка и Луганска народни републики.

Андрей Гуриев е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Фосагро“ - най-големия производител на фосфатни торове в Европа, най-големият производител в света на висококачествена фосфатна скала и вторият по големина производител в света на моноамониев и диамониев фосфат. Тъй като дружеството е до голяма степен свързано с Кремъл, генерираните от него приходи са важен източник на приходи за правителството.

В началото на 2018 г. в борда на директорите на „Фосагро“ бе избрана Ирина Бокова – бивш генерален секретар на ЮНЕСКО и някогашен и. д. външен министър на България. Бокова бе и кандидат за генерален секретар на ООН през 2016 г. Проверка на сайта на „Фосагро“ сочи, че през лятото на 2021 г. Ирина Бокова е била в ръководството на компанията. 

Сред включените в новия списък олигарси са също така Михаил Осеевски – председател на най-големия руски доставчик на цифрови услуги „Ростелеком“, Михаил Полубояринов – главен изпълнителен директор на „Аерофлот“, Владимир Кириенко – главен изпълнителен директор на социалната платформа „В контакте“ и син на експремиера Сергей Кириенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай