Терористи взривиха газопровод в Турция

Терористи взривиха газопровод в Турция | StandartNews.com

По тръбата трябва да тече и към нас, Анкара ликвидира 34 бойци на ПКК

Терористи взривиха газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум в турската провинция Карс, предаде ИТАР-ТАСС. Експлозиите засегнаха газопровода, по който в бъдеще трябва да потече азерския газ от находищата в Каспийско море по "Южния газов коридор" за страните от ЕС, включително и за България. Според информация от турските медии причината за експлозията е терористичен акт, извършен от Кюрдската работническа партия (ПКК), като в него са участвали 20 души. По данни на местната телевизия транспортирането на газ е прекратено. На мястото на инцидента пристигнали и сили за сигурност, като всички близки райони се контролират от жандармерията и военните. Бе съобщено и за престрелки с бойците, но няма данни за пострадали или загинали.

Това е втората атака в рамките на месец по газопровода, който минава през територията на Азербайджан, Грузия и Турция. На 4 август тръбите бяха атакувани и доставките по газопровода - спрени.
Газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум беше официално открит на 25 март 2007 г., като по него се предвижда да се транспортира 16 млрд. куб.м "синьо гориво", което ще бъде добито в рамките на проекта "Шах-Дениз 2" през 2019-2020 г. От там природният газ ще влиза в Трансанадолския газопровод и 6 млрд. ще остават за нуждите на Турция.

Останалите 10 милиарда ще достигнат Гърция и оттам по Трансадриатическия газопровод ще отиват за страните от Европейския съюз. От Гърция ще бъде направено едно отклонение за България, която вече се е договорила да получава около 1 милиард куб.м. азерски газ.
Междувременно бе съобщено, че турските военновъздушни сили са ликвидирали 34 членове на ПКК, след удари по техните позиции в Северен Ирак, в района на град Кандил. При атаката са унищожени и складове за оръжия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай