Тереза Мей ще иска ново отлагане на Брекзит

Лидерите на ЕС трябва да проявят търпение към Великобритания, отвърна Доналд Туск

Тереза Мей ще иска ново отлагане на Брекзит | StandartNews.com

Тереза Мей обяви снощи, че ще моли Европейския съюз за ново продължаване на преговорния период за Брекзит и ще започне междупартийни преговори с лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин в опит да бъде преодоляна безизходицата в Парламента, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Нуждаем се от ново продължение на (процедурата по) член 50, което да бъде възможно най-кратко и което да приключи тогава, когато успеем да приемем споразумение (за Брекзит в Парламента)", каза британската министър-председателка в телевизионно изявление, излъчено пряко от офиса и на Даунинг стрийт след неколкочасово заседание на правителството по-рано днес.

"Днес предприемам действия по преодоляване на безизходицата. Предлагам на лидера на опозицията да седнем и да се опитаме да стигнем до общо съгласие по план, който да гарантира, че ще напуснем Европейския съюз, и то със споразумение", подчерта тя.

Изявлението на премиера дойде на фона на растящото безпокойство, че страната ще напусне ЕС на 12 април без споразумение. Това е крайният срок, посочен от 27-те страни членки на ЕС, до който Обединеното кралство трябва или да напусне съюза, или да предложи нов план.

Лидерите на Европейския съюз трябва да проявят търпение към Великобритания, която се бори да събере мнозинство в подкрепа на споразумение за излизане от ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Той написа това в Туитър в отговор на телевизионното изявление на Тереза Мей. "Макар че и след днешния ден ние не знаем какъв ще бъде крайният резултат, нека да бъдем търпеливи", написа Туск, реагирайки веднага на изявлението на Мей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай