Тайно гласуване за новия главен секретар на ООН

Тайно гласуване за новия главен секретар на ООН | StandartNews.com

Важен ден за Ирина Бокова - при закрити врата Съветът за сигурност на ООН ще проведе тайно гласуване за нов генерален секретар на световната организация, а Бокова е сред основните претенденти.

Целта е броят на кандидатите да бъде намален. Шест жени и шестима мъже се борят да оглавят организацията от 1 януари 2017 г. Списъкът на претендентите обаче не е окончателен. Очаква се името на следващия генерален секретар да стане известно не по-рано от месец октомври.

15-членният Съвет за сигурност започва неформално тайно гласуване, за да избере кандидат, който да препоръча на Общото събрание на ООН. Резултатите няма да бъдат правени обществено достояние. На членовете на Съвета за сигурност ще се раздадат бюлетини за всеки един кандидат.

Те ще имат три възможности – да поощрят избора на даден кандидат, да не го поощряват или да не изразят мнение. Съветът ще преброи бюлетините и ще информира страните, издигнали кандидати, за резултатите на техните номинации.

Накрая петте страни членки на Съвета за сигурност с право на вето ще трябва да се споразумеят за един кандидат и няма изискване да вземат предвид популярността на кандидата в Общото събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай