Тайно обаждане! Зеленски с драматична молба към Байдън

Какво е искал да направи украинският президент

Тайно обаждане! Зеленски с драматична молба към Байдън | StandartNews.com

В навечерието на посещението си в САЩ украинският президент Володимир Зеленски тайно се е обади в Белия дом, за да се опита да получи конфискуваните пари на руски бизнесмени, съобщи Pittsburgh Post-Gazette, позовавайки се на свои източници.

Зеленски е „убедил лидера на републиканците в Сената – Мич Макконъл, в необходимостта от прехвърляне на доходи от конфискувани бизнес активи, включително яхти и имения, в Украйна“. Отбелязва се, че в резултат на това тази разпоредба е приета от Сената на САЩ под формата на поправка към законопроекта за бюджета на страната за фискалната 2023 година (започваща на 1 октомври) в размер на около 1,7 трлн. USD.

На 30 декември президентът на САЩ Джо Байдън одобри „Закона за консолидираните бюджетни кредити за 2023 г.“, приет от Камарата на представителите и Сената на Конгреса на САЩ. Вашингтон възнамерява да отдели 44,9 млрд. USD за спешна подкрепа на Украйна, както и на съюзниците от НАТО.

Над 300 млн. USD са отделени за „противодействие на влиянието на Русия“, включително подкрепа за „енергийната независимост и икономическата стабилност“ на страните, „подложени на натиск“ от Руската федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай