Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище

Икономиката на Афганистан е в криза

Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище | StandartNews.com

В Афганистан талибаните разрешиха отваряне на училищата, но ученичките от средния курс не са допуснати до класните стаи. Днес началните училища в Афганистан отвориха врати, но момичетата и момчетата ще учат в отделни класове, предаде БНТ.

"Момичетата учат сутринта, а момчетата - следобед. Учителите преподават на момчета, а учителките - на момичета", заяви Назифе, учителка в начално училище.

В наредба на Министерството на образованието се посочва, че момчетата от 6 до 12 клас и учителите също започват обучение, но момичетата не са споменати.

"Нашите гимназистки не дойдоха на училище. Те са унили и чакат съобщение на властите, за да продължат да учат", допълни Хадис Резаеи, гимназиална учителка.

След превземането на Афганистан от талибаните икономиката е в криза. В Кабул цари напрежение, по улиците ходят въоръжени мъже, облеклата на хората се промениха. С отварянето на училищата някои младежи се надяват на по-добри времена.

"Ситуацията в Афганистан се промени, но това няма да трае вечно. Когато се установи правителство, вярваме, че момичетата ще се върнат в училищата", каза още гимназистът Наял.

Талибаните обещаха, че жените няма да бъдат подлагани на строги ограничения, но много неща напомнят предишния им режим в края на миналия век.

От ЮНЕСКО призоваха училищата в Афганистан да бъдат отворени за момичета и предупредиха, че лишаването им от образование ще има необратими последици за половината население на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай