СЗО с нова мрачна прогноза

Има вероятност до 1-ви декември Ковид да вземе в Европа близо четвърт милион жертви

СЗО с нова мрачна прогноза | StandartNews.com

Световната здравна организация алармира за вероятността тази есен в Европа Covid-19 да вземе близо четвърт милион жертви (около 236 хиляди) заради агресивността на Делта варианта на коронавируса и непрекъснато намаляващия темп на имунизационната кампания.

С 14 процента е намалял броят на ваксинациите в 53-те държави, които попадат под наблюдението на директора на СЗО за Европа Ханс Клуге от средата на юли. От 53 страни членки на СЗО в Европа също така 33 са регистрирали над 10% заболеваемост през изминалите две седмици.

"В няколко държави започва да се наблюдава увеличено натоварване на болните и повече смъртни случаи - с 11% повече са били те през миналата седмица спрямо предходната. С тези темпове прогнозата гласи, че до 1-ви декември в Европа ще има поне 236 хиляди починали с Covid-19, посочи Клуге, цитиран от АФП.

От СЗО отчитат и непроменящите се статични нива на ваксинация и ниския процент имунизирани в по-бедните страни.

Само шест процента от хората в страните с по-ниски и средни доходи в Европа са напълно ваксинирани, а някои страни са успели да ваксинират само един на всеки 10 здравни специалисти, сочат данните на организацията.

Според директора на СЗО за Европа Ханс Клуге през миналата седмица е отчетено увеличение от 11% на смъртните случаи на Стария континент. Той добави, че "застоя във ваксинацията" в Европа предизвиква сериозно притеснение.

Към момента смъртните случаи, дължащи се на Covid инфекцията на континент са 1,3 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай