Сянката на Чернобил. Най-опасният обект за ядрени отпадъци в Европа има теч

"Гардиън" направи големи разкрития

Сянката на Чернобил. Най-опасният обект за ядрени отпадъци в Европа има теч | StandartNews.com

Най-опасното място за съхранение на ядрени отпадъци в Европа има влошаващ се теч, който може да доведе до потенциален риск за населението. Това сочи разследване на британския „Гардиън“ за Селафийлд във Великобритания, цитирано от бТВ.

Притесненията около сигурността на рушащ се силоз за отпадъци, както и пукнатини по басейн за токсична шлака доведоха до дипломатическо напрежение от страна на Съединените щати, Норвегия и Ирландия. Според тях ръководството на Селафийлд не е направило нужното, за да се отърве от проблемите. Това са само част от притесненията, описани в официални документи, с които разполага „Гардиън“.

Селафийлд е обект с размери 6 кв. км на Камбрийското крайбрежие, в който се съхраняват и третират ядрени отпадъци от оръжейни програми, както и от ядрени електроцентрали. Това е най-големият подобен обект на територията на Европа и в него работят 11 000 души.

Разследването

Документ, изпратен до борда на директорите на Селафийлд през ноември 2022 г. и видян от „Гардиън“, повдига сериозни въпроси за сигурността на съоръженията. Според учен, чието име не се посочва, рисковете от замърсяване и течове са „системно замитани под килима“.

Инспектори на място са категорични, че няма как да предвидят точно колко пукнатини има върху сградите, които се използват за складиране на ядрени отпадъци.

Експерти от години предупреждават, че инфраструктурата на обекта се разрушава. Според служител в Селафийлд на място „не могат да се справят с пожар и наличието на азбест, камо ли с рушащата се структура на контейнерите за ядрени материали“.

Отново анонимни източници от централата, които работят в сграда В30 – хале, което съдържа в себе си огромно езеро с радиоактивен материал – твърдят, че това е най-опасната индустриална сграда в Европа. Там се съхраняват останки от ядрено гориво, а бетонното дъно на езерото е покрито с пукнатини, които стават все по-големи през последните месеци.

Доклад на Европейския съюз от 2001 г. предупреждава, че инцидент в Селафийлд би бил в пъти по-опасен от ядрената катастрофа в Чернобил, тъй като обектът съхранява значително повече радиоактивни материали от авариралия АЕЦ.

Докладът казва още, че аварии на обекта могат да доведат до отделяне на огромни количества радиоактивен материал в атмосферата.

От „Гардиън“ са публикували и графика, базирана на исторически метеорологични данни, която показва как би се разпространил радиоактивният облак над Европа. И България е сред засегнатите страни.

През 1957 г. на това място става пожар, познат като най-опасният ядрен инцидент на територията на Великобритания.

През 2019 г. от Селафийлд съобщиха за теч на радиоактивна течност. Този теч се влоши значително през следващите години, като в крайна сметка достигна между 2,3 и 2,5 кубични метра на ден. Тази течност е „супа“ от стърготини от радиоактивна магнезиева сплав, разтворени във вода. Те са от отпадъчна обвивка, в която е обвито отработеното ядрено гориво.

Дипломатическото напрежение

Вътрешна комуникация между британски официални лица, видяна от „Гардиън“, разкрива, че правителството е запознато с проблемите на обекта. Най-сериозни са притесненията за изтичането на радиоактивна течност. Ирландското и норвежкото правителства също изразиха сериозна загриженост.

Данни на Норвегия твърдят, че ако радиоактивен материал бъде разпръснат във въздуха, това ще доведе до огромен радиоактивен облак, който ще засегне страната. Според анонимен норвежки дипломат Осло трябва да предложи да финансира обекта, за да стане той по-сигурен.

Отговорът на централата

„Ние сме горди с нашите мерки за сигурност и винаги се стремим да ги подобряваме“, казват от ядрения обект.

„Работата ни е такава, че докато не я свършим, Селафийлд ще представлява риск за обществото. Постоянно измерваме нивата на радиация“, допълват още те.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Николай Петков Ралчев ,Тутракан7600
преди 4 месеца

Николай Петков Ралчев се казвам(Бандита Гей от гр.Тутракан7600) .Аз съм луд Гей на 49 години и си търся секс партньори за групов секс с мен,защото аз съм жената в гей-връзките.

Откажи