Неделя,

Свършват запасите за борба с вируса в САЩ

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Доналд Тръмп потвърди информациите, че федералните запаси от предпазно оборудване за здравните работници са почти изчерпани.

Липсата на оборудване на фона на очакван пик на заболелите и смъртните случаи излага здравните служители на риск. Над 4000 са жертвите на коронавируса в страната, а заразените са над 200 хиляди.

За справяне с кризата и липсата на оборудване в страната Вашингтон е закупил апарати за командно дишане от Русия. Междувременно, милиони продължават да са в режим на социална изолация.

На редовния брифинг в Белия Дом Тръмп обяви, че оборудването се изпраща директно на болници. Според президента правителството разполага с около 10 000 машини за командно дишане, но за момента ги задържа, за да ги изпрати на щати, които имат нужда.

В същото време от Държавния департамент информираха, че САЩ е закупила машини за командно дишане от Русия.

„Двете страни са си оказвали хуманитарна помощ и преди във времена на криза и без съмнение ще продължават да правят това и в бъдещето“, се казва в съобщение на американското външно министерство.

Здравни експерти, цитирани от АП, са представили доказателства, че коронавирусът може да се предава и от хора без ясни симптоми. Това накара властите да публикуват нови указания, според които всеки, който е бил изложен на вируса може да се разглежда като потенциален преносител.

Един от главните здравни експерти на администрацията доктор Антъни Фаучи коментира, че до облекчаване указанията за социална дистанция може да се стигне в момента, в който няма информация за нови случаи на зараза и смърт. Фаучи добави, че повратна точка ще бъде намирането на ваксина.

Тази седмица президентът Тръмп промени тона и без заобикалки предупреди американците за предстоящи трудно времена. Здравните експерти очакват броят на смъртните случаи следствие КОВИД-19 да достигне 240 хиляди.

Пандемията, която опразни улиците и постави милиони в опасна ситуация повлия и на икономиката като стартът на втората четвърт от годината беше белязан с 973 пункта спад за индексът Дау Джоунс. Изминалия месец основните показатели регистрираха едни от най-големите загуби за икономиката. Нагласите са още по-мрачна картина този месец.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички