Съветът за сигурност на ООН заседава заради Украйна

Руските специални части са завзели три украински кораба в Черно море, съобщи украинската флота като упоменава и за двама ранени моряци

Съветът за сигурност на ООН заседава заради Украйна | StandartNews.com

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание заради напрежението между Русия и Украйна в Керченския проток. Руските специални части са завзели три украински кораба в Черно море, съобщи украинската флота като упоменава и за двама ранени моряци. Преди това украинската страна обвини Русия, че е подложила на обстрел нейни кораби в същия район.

Новините идват след ден на напрежение във водите край оспорвания Крим при Керченския проток. Там Русия попречи на два украински катера и влекач да влязат в Азовско море, като разположи танкер под новоизградения мост между Кримския и Таманския полуострови.

Керченският проток е единственият воден път, свързващ Черно с Азовско море. Над протока неотдавна бе построен мост, който свързва Крим с Русия. Не е ясно колко време Русия смята да запази блокадата. Ако гражданското корабоплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е равносилно на икономическа блокада на украинските градове на брега на Азовско море.

Украинският президент Петро Порошенко свика заседание на висши ръководители от отбраната и сигурността и обяви, че ще въведе военно положение. Москва обеща да обнародва скоро неопровержими доказателства за провокация от страна на Киев.

НАТО и ЕС призоваха за сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море. В декларация на говорителя за външната политика Мая Кочиянчич се казва, че ЕС очаква Русия да възстанови свободата на преминаване през Керченския проток, който тя затвори.

"НАТО внимателно следи развоя на ситуацията в Азовско море и Керченския проток и ние призоваваме към сдържаност и намаляване на напрежението", се казва в декларацията. НАТО отново подчертава, че напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително навигационните права в териториалните й води. "Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право", гласи декларация на НАТО, оповестена говорителят на Алианса Оана Лунджеску.

Договор от 2003 определя Керченския проток и Азовско море като общи териториални води на Украйна и Русия, но от 2015 г. Русия упражнява по-голям над движението по него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай