Съветът на Европа изхвърли Русия, какво направиха със знамето ѝ

Служители демонстративно свалиха руския флаг пред сградата в Страсбург

Съветът на Европа изхвърли Русия, какво направиха със знамето ѝ | StandartNews.com

Съветът на Европа, най-важният орган на континента в областта на правата на човека, предприе безпрецедентния ход да изключи Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, предаде БТА.

47- членният Комитет на министрите на организацията обяви, че "от днес Русия престава да бъде член на Съвета на Европа".

След като беше съобщено решението, последва изключително символен акт, при който служители на съвета излязоха пред централата на организацията в Страсбург и свалиха рускота знаме, внимателно прегъвайки трибагреника, преди да бъде отнесен. Въпреки помпозността това беше безцеремонно прекратяване на 26-годишно членство в организацията, отбелязва Асошиейтед прес.

"Дотук се стигна единствено и само заради руските действия", заяви шведската външна министърка Ан Линде. "Искрено се надяваме Русия един ден да се върне към идеалите на мира и демокрацията и да възстанови членството си", добави тя.

По-рано през седмицата парламентарната асамблея на организацията инициира процеса на изключване и гласува единодушно Русия да бъде изгонена.

Днес руският външен министър Сергей Лавров каза, че страната му така или иначе е щяла да напусне този орган. В интервю за руския телевизионен канал РБК той обвини страните от НАТО и ЕС, че са "злоупотребили с мнозинството си в съвета, превръщайки го в крайна сметка в средство за антируска политика". Украйна също членува в Съвета на Европа.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба веднага приветства решението и написа в Туитър, че "Русия няма място в европейските органи, защото води варварска агресивна война срещу Украйна и е извършила множество военни престъпления". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай