Светът: Тачър бе смел и велик политик

Светът: Тачър бе смел и велик политик | StandartNews.com

Лондон. Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че бившият премиер на Великобритания, Маргарет Тачър, която почина на 87-годишна възраст, е била „смел човек”.

„Тя бе смела личност, жена, която знаеше, че един лидер трябва да има силни убеждения, защото хората нямат възможността да решават сами, ако нямат лидери, които да им задават посоката”, заяви Кисинджър.

„Тя не смяташе, че работата й е да намира компромиси, а по-скоро да има убеждения”, заяви носителят на Нобеловата награда за мир за 1973 година.

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че бившият британски премиер Маргарет Тачър, е била голям политик и е допринесла за края на студената война.

„Маргарет Тачър беше голям политик и ярък човек. Тя ще остане в нашата памет и в историята. Тачър беше политик, чието име имаше огромна тежест. Нашата първа среща през 1984 година сложи началото на отношения, които понякога бяха сложни, не винаги гладки, но и от двете страни бяха сериозни и отговорни”, каза Горбачов.

„Постепенно се развиваха чисто човешки отношения, които бяха все по-приятелски. Накрая успяхме да достигнем до взаимно разбиране. Това допринесе за промяна на атмосферата между нашата страна и Запада и за прекратяване на студената война” , добави Михаил Горбачов.
Маргарет Тачър е изиграла ключова роля за по-бързото падане на „желязната завеса”. Това заяви бившият президент на Полша и борец срещу комунизма Лех Валенса, който приветства покойния британски лидер.

„Тя беше велик човек. Тя донесе много добро на света заедно с президента Роналд Рейгън, папа Йоан Павел II и „Солидарност”. Тачър допринесе за откъсването от комунизма в Полша и в Централна Европа. Моля се за нея”, каза Валенса.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отдаде почит на бившия британски премиер Маргерет Тачър за приноса й за ръста в ЕС, въпреки нейните резерви относно интеграцията на континентална Европа.

Барозу изрази съболезнованията си на британското правителство след смъртта на Тачър. Председателят на ЕК посочи, че „Желязната лейди” е била „предпазлив, но ангажиран играч в ЕС и ще бъде запомнена както със своя принос, така и със своите резерви относно общия европейски проект”.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че Маргарет Тачър е била политик с „историческо значение”.

„Независимо от това дали сме съгласни с нейната политика или не, Маргарет Тачър ни показа, че политиката има потенциал да бъде движеща сила в промените”, се посочва в изявление на Шулц.
„Скърбя за смъртта на баронеса Маргарет Тачър. Тя беше велик лидер, непоколебим приятел на Израел и еврейския народ”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

„Тя беше вдъхновение за цяло поколение политически лидери. Изразявам своите съболезнования на нейното семейство, на правителството и на британския народ”, каза Нетаняху.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай