Светът е Шарли!

Светът е Шарли! | StandartNews.com

Милиони осъдиха терора с вдигнати писалки, Франция плака под дъжда

Светът е Шарли! От Лима до Тирана, от Хонконг до Истанбул и от Киев до Рио де Жанейро - милиони покрусени хора вдигнаха надписа "Je Suis Charlie". Стотици хиляди, от всички континенти, излязоха на шествия - за да кажат "Не!" на терора и да почетат екзекутираните от джихадистите журналисти и полицаи.

Най-горещо плака Франция. В дъжда, с високо вдигнати писалки и плакати. На "Площада на републиката" в Париж се събраха над 35 000 души. Мирни протести срещу тероризма имаше още в Тулуза и Лион, където на централните площади излязоха по над 10 000 души. Шествия имаше и в Марсилия, Нанси и Страсбург. По данни на полицията в демонстрациите във Франция се включило над 100 000 граждани.

Европа също бе в траур. Солидарни с френския народ германци се събраха пред Бранденбургската врата близо до френското посолство. Свещи горяха и пред Европарламента в Брюксел. Както и на целия Стар континент - в Италия, Испания, Великобритания, Швейцария, Скандинавието, Украйна, Румъния, Турция, Албания, Косово и, разбира се, в България.
Мъката преплува и океана. Бдения имаше в Ню Йюрк и Вашингтон, в Монреал, в Хонконг и Пекин, в Лима, в Рио де Жанейро и Сао Пауло. А мотото неизменно бе: "Аз съм Шарли!".

Медиите: Няма да убиете свободата на словото!

"Не!" и "Няма да убиете свободата на словото!" - ден след разстрела в редакцията на "Шарли Ебдо" медиите по цял свят дадоха категоричен отпор на терора. Първите страници на най-големите вестници в Европа и през океана казват всичко. Някои - и без думи.

1. "Не! Не можете да убиете свободата ни"

"Берлинер куриер" (Германия)

2. "Индипендънт" (Великобритания)

3. "Ехо" (Белгия)

4. "Свобода - Варвари 0:12"
"Екип" (Франция)

5. "Tайд" (Белгия)

6. "Морген" (Белгия)

7. "Политикен" (Дания)

8. "Авенир" (Белгия)

9. "Ехо" (Франция)

10. "Афтенпостен" (Норвегия)

11. "Либерасион" (Франция)

12. "Берлингске" (Дания)

13. "Не!"
"Сюд Уест" (Франция)

14. "Те не убиват свободата"
"Паризиен" (Франция)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай