Свалиха Дилма за 6 месеца (ОБЗОР)

Свалиха Дилма за 6 месеца (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът на Бразилия Дилма Русеф бе отстранена временно от поста си след продължили над 20 часа дебати в сената в сряда. С над две трети от гласовете на сенаторите президентството на Русеф бе замразено за период до 6 месеца. След вота тя отново нарече процеса "преврат" и "фарс".

Протести и продължителни дебати съпътстваха ключовото заседание. Поддръжници на Русеф демонстрираха пред сградата на Конгреса в Бразилия, като се стигна до сблъсъци с полиция. Разгневените демонстранти хвърляха камъни и пиратки по полицаите и бяха разпръснати със сълзотворен газ. Противници на президента пък празнуваха с музика, танци и алкохол по улиците на Сао Пауло, увити с националното знаме.

Дебатите в Сената, започнали в сряда сутринта местно време, бяха дълги, но мрачни, без излишни емоции. Множество сенатори коментираха, че се чувстват по-скоро тъжни за случващото се в страната. Всеки от над 70-те сенатори имаше 15 минути, за да изкаже аргументите си около гласуването.

"Всички тук сме с разбити сърца. Не искаме това, но е неизбежно. Бразилия е в застой от миналата година", каза сенаторът от републиканската партия Марсело Кривела, който е и свещеник. "Всички признаваме, че през живота си тя е свършила добра работа за демокрацията на Бразилия", добави той. Но призна, че ще гласува за импийчмънт, защото страната е в криза и се нуждае от промяна. Бившата футболна звезда Ромарио също гласува срещу Русеф, но предупреди, че отстраняването й няма да реши проблемите с магическа пръчица.

По-експресивни бяха привържениците на Русеф, които обявиха дена за срамен в бразилската политика и поддържаха тезата, че срещу президента се извършва преврат. "Това е най-тъжният ден в историята на нашата млада демокрация. Това не е валиден конституционен процес, това е преврат, който се извършва против мнението на мнозинството на изборите от 2014 г.", заяви сенаторът от комунистическата партия Ванеса Грациотин. Главният прокурор Хосе Едуардо Кардозо заяви, че процесът по импийчмънт няма правно основание и опозицията се опитва да свали демократично избран президент. След края на дебатите последва гласуване, като отстраняването на Русеф бе одобрено с 55 гласа срещу 22 против.

Самата Русеф прекара деня на гласуването извън погледа на медиите, след като по-рано направи пореден призив процесът да бъде спрян. Вместо сутрешното колоездене тя избра разходка, след което уволни двама членове на кабинета си - шефът на Централната банка и министъра на спорта. Часове пред гласуването в Сената в. "Естадо де Сао Пауло" съобщи, че тя вече е събрала личните си вещи от кабинета й в президентския дворец "Планалто" и ги е изпратила в резиденцията "Алворада", където ще отседне, докато тече процесът срещу нея. След напускането на двореца нейния пост ще заеме 75-годишният вицепрезидент Мишел Темер - председател на най-голямата партия в Бразилия, която напусна коалицията с Русеф през март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай