Супербактериите - по-голям мор от вируса

Това предупреди австралийски учен

Супербактериите - по-голям мор от вируса | StandartNews.com

Появата на антибактериална резистентност, включително резистентни към лекарства бактерии, или "супербактерии", представлява далеч по-голям риск за човешкото здраве, отколкото COVID-19, застрашавайки да върне съвременната медицина "обратно в тъмните векове"

Това предупреди австралийски учен преди 3-годишно проучване на резистентни на лекарства бактерии във Фиджи, пише "Гардиън".

"Ако смятате, че COVID-19 е лош, не искате антибактериална резистентност", подчертава д-р Пол Де Баро, директор на научните изследвания в областта на биосигурността в австралийската национална научна агенция CSIRO.

"Не смятам, че преувеличавам, като казвам, че това е най-голямата заплаха за човешкото здраве, без изключение. COVID е много далеч от потенциалното въздействие на антибактериалната резистентност", предупреждава ученият.

"Бихме се върнали в тъмните векове на здравеопазването", изтъква той.

В статия в списанието BMJ Global Health се съобщава, че има малко официални здравни данни - и ниски нива на обществено познание - относно антибактериалната резистентност в Тихия океан и че високият процент на инфекциозни заболявания и предписването на антибиотици засилват рисковете

Фиджи, въпреки че е с население от по-малко от 1 млн. души, има едно от най-високите нива на бактериални инфекции в света. Страната също така има високи нива на туберкулоза при животните и хората, а нейните болници извършват средно по две ампутации заради диабет всеки ден, като всички те стимулират употребата на антибиотици.

"Ако разгледате как антибиотиците сега играят роля в практически всяка част от нашата здравна система: прости неща като драскотини могат да ви убият, раждането може да ви убие, лечение на рак, големи операции, диабет, на заден план във всички тези често е използването на антибиотици", изтъква Де Баро.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай