Супер тайфунът Хаян се стовари върху Филипините

Бурята взе три жертви, но се очаква броят им да нарастне

Супер тайфунът Хаян се стовари върху Филипините | StandartNews.com

Манила. Най-силният тайфун в света тази година удари Филипините в петък, принуждавайки повече от един милион души да избягат, наводни селища и предизвика опасения за множество жертви, предадоха световните агенции.

Хаян, категория 5 супер тайфун, премина през северната част на област Себу и се отправи на северозапад към остров Боракай след като удари централните острови Самар и Лейте с пориви на вятъра до 275 км/ч и вълни, достигащи 5-6 метра височина.

Най-малко трима души бяха убити и седем ранени, според говорителят на Националната агенция за бедствия Рей Балидо. Броят на жертвите се очаква да нарастне.

"Хуманитарното въздействие на Хаян заплашва да бъде колосално", каза Патрик Фулър, говорител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Електричеството и комуникациите на трите големи острова на Самар, Лейте и Бохол са изключени, но властите обещаха да ги възстановят в рамките на 24 часа.

Длъжностни лица предупредиха, че повече от 12 милиона души са изложени на риск, включително жителите на град Себу, който е с население от около 2,5 милиона, и области, които все още се възстановяват от смъртоносната буря през 2011 и земетресението с магнитуд 7,2 миналия месец.

"Супер тайфунът достигна сушата с ветрове в близост до 300км/ч. Това прави Хаян най-силния тропически циклон от както правим замервания", заяви Джеф Мастърс, директор по метеорология на Weather Underground.

Около един милион души потърсиха убежище в 29 провинции, след като президентът Бениньо Акино призова хората, които се намират на пътя на Хаян да напуснат уязвимите райони, като например речните брегове, крайбрежни села и планински склонове.

Министърът на енергетиката Джерихо Петила е докладвал за 3-метрово наводнение в едно село в Лейте.

"Пътищата са все още непроходими. Активизирали са се много свлачища", каза Роджър Mеркао, губернатор на област в Южно Лейте.

"Повече от 100 крайбрежни домове са напълно унищожени, а свлачища са разрушили къщи по хълмовете, но за момента няма жертви в региона", каза той пред Ройтерс.

"Цялата област няма електричество", каза Шари Тан, управител на област Самар пред Ройтерс по телефона. "Паднали дървета, електрически стълбове и други отпадъци блокират пътищата", каза тя.

Властите спряха фериботните услуги и риболова и затвориха 13 летища. Близо 450 местни и осем международни полета бяха отложени.

Училища, офиси и магазини в централните райони бяха затворени, а болници, военни и аварийни екипи подготвят спасителните усилия. Двадесет военноморски кораби и военни самолети, включително три C-130 товарни самолети и хеликоптери са в режим на готовност.

"Изключено е захранването на целия остров и улиците са пусти", заяви Лионел Досдоса, координатор от Международната организация по миграция на остров Бохол, епицентър на земетресението от 15 октомври, при което загинаха 222 души и стотици хиляди останаха без дом.

Държавата метеорологична служба заяви, че Хаян се очаква да се придвижи покрай Филипините в събота и да продължи над Южнокитайско море, след което да удари Виетнам.

Метеоролозите във Виетнам заявиха, че това може да се окаже най-силната буря в страната някога. Евакуацията вече е започнала, предаде държавното радио Гласът на Виетнам.

Най-силният регистриран тайфун, циклон или ураган в света на сушата е Камил през 1969 г., който се разразява над южния американски щат Мисисипи с ветрове със скорост 305 км/ч, според Weather Underground.

Средно 20 тайфуна удрят Филипините всяка година.

Миналата година тайфунът Бофа сравни със земята три града на остров Минданао, уби 1100 души и причини щети за повече от 1 млрд. долара.

Хаян е втория тайфун с категория 5, който удря Филипините тази година, след тайфуна Усаги през септември .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай