Суха Арафат: Ясер е бил убит

Установени са най-малко 18 пъти по високи нива на полоний-210

Суха Арафат: Ясер е бил убит | StandartNews.com

Париж. Палестинският лидер Ясер Арафат, който почина през 2004г., е бил отровен с радиоактивен полоний, потвърди вдовицата му Суха пред Ройтерс, след като е получила резултати от анализирани в Швейцария проби от тленните му останки.

"Разкриваме истинско престъпление, едно политическо убийство", каза тя в Париж.

Според Ройтерс тя разполага с доклада на Института по радиационна физика към Университетската болница в Лозана. В него е описан резултатът от тестването на пробите от гроба на Арафат в Рамала. Мавзолеят му на Западния бряг бе отворен преди година.

Телевизия Ал Джазира твърди, че швейцарските учени са открили смъртоносни концентрации от полоний-210. Това потвърждавало заключенията на журналистическо разследване на телевизията от миналата година, при което бяха установени останки от този изотоп в лични вещи на палестинския лидер. Ал-Джазира публикува доклада на своята страница.

Швейцарските учени, провели тестове на проби, взети от тялото на Ясер Арафат, са открили най-малко 18 пъти по-високи от нормалните нива на радиоактивен полоний в останките му. Учените заявиха, че са уверени до 83 процента, че палестинския лидер е бил отровен с този материал, което според тях "умерено подкрепя" полоний като причина за смъртта му.

"Потвърждението не подлежи на съмнение. То научно доказва, че той не е починал от естествена смърт, а е бил убит", допълва Суха Арафат, която във вторник се е срещнала с швейцарския екип съдебни медици в Женева.

Тя не обвинява конкретен човек или държава и коментира, че съпругът й е имал много врагове.

Арафат имаше противници и сред сънародниците си, но мнозина палестинци сочат към Израел, който го държеше под обсада в Рамала в последните 30 месеца от живота му. Правителството на Израел отрича да има каквато и да е роля в смъртта му и напомня, че лидерът беше на 75 години, много от които са прекарани в нездравословен начин на живот.

Арафат подписа през 1993 междинното мирно споразумение с Израел в Осло и поведе последващото въстание след провала на преговорите през 2000 г. за сключване на всеобхватно споразумение.

"Президентът Арафат почина като жертва на организироно терористично убийство, извършено от държавата, която е Израел, която се опитваше да се отърве от него", заяви УаселАбу Юсеф, член на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина.

"Публикуването на резултатите от Швейцарския институт потвърди отравянето му с полоний и това означава, че Израел го е извършило."

По искане на Суха през август 2012г. френски прокурори започнаха разследване на евентуално убийство. След като палестинската автономна власт се съгласи да бъде отворен мавзолеят му, съдебни медици от Швейцария, Русия и Франция взеха проби от тялото му. През октомври агенция "Интерфакс" цитира Владимир Уиба, директор на руския Институт за съдебна медицина, да казва, че няма следи от полоний в пробите, анализирани в Москва. Но след това федералната агенция за биология и медицина уточни, че думите на Уиба не са официален коментар за откритията. Френските специалисти не са обявявали изводите си и не са ги споделяли с адвокатския екип на Суха Арафат, а следователите не са получавали техен доклад.

Арафат се разболя през октомври 2004г. със симптоми на остър гастроентерит с разстройство и повръщане. Първоначално палестинските власти казаха, че страда от грип. След това той бе откаран с френски правителствен самолет за лечение в Париж, но изпадна в кома скоро след настаняването във военната болница "Перси" и почина на 11 ноември.

Официално причинител на смъртта е масивен инсулт. Но френските лекари казаха тогава, че не могат да определят причинителя на болестта. Не беше извършена аутопсия.

Професор Дейвид Баркли, британски съдебен учен, който помага на Ал-Джазира да тълкува резултатите от швейцарските тестове, каза, че констатациите от тялото на Арафат са потвърдили резултатите от миналата година от следи в телесни течности по бельото му, по четката му за зъби и по дрехите му.

Баркли коментира, че тогава никой не би се досетил да търси следи от полоний, защото за този изотоп се заговори след гибелта на Александър Литвиненко в Лондон две години по-късно.

Баркли смята, че полоният, даден на Арафат, е създаден в ядрен реактор. Източникът може да е от множеств одържави, но смъртоносният изотоп конкретно му го е дал някой от близкото му обкръжение и под формата на прахче в питието му, в храната, капките за очи или пастата за зъби, обяснява професорът.

"Нивото на полоний в едно от ребрата на Ясер Арафат ... е около 900 милибекерела", каза Баркли. "Това е или 18, или 36 пъти повече от средната доза, в зависимост от литературата."

Някои експерти оспорват версията за отравяне с полоний, защото това не се връзвало с краткото подобряване на състоянието на Арафат, което било несъвместимо с радиоактивно облъчване, както и че палестинецът не е изгубил косата си.

Друг техен аргумент е, че полоният губи 50% от радиоактивността си на всеки 4 месеца. Това би трябвало да означава, че проби, направени години след смъртта му, не биха засекли следи от изотопа.

Полоний-210 се произвежда чрез бомбардирането на бисмут-209 с неутрони в ядрен реактор. Само около 100 грама се произвеждат всяка година по света, почти всички в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай