Студентът дипломат

Австриецът Себастиан Курц стана най-младият външен министър в ЕС

Студентът дипломат | StandartNews.com

Виена. В кабинета на Австрия също не мина без изненадващо назначение. Министър на външните работи стана 27-годишният студент в юридическия факултет на виенския университет Себастиан Курц. Младият политик смени на поста вицеканцлера Михаел Шпинделегер и се превърна в най-младия министър в историята на австрийската република, в Европейския съюз и в целия свят. Въпреки сравнително високата оценка за способностите на Курц, който започва политическата си кариера едва на 17 г., като цяло експертите не смятат, че той е готов за толкова отговорна работа. Австрийските медии посочват, че новият министър има политически талант, но е трудно човек да си представи как на тази възраст успешно ще води преговори с колегите си от другите държави.

Биографията му е толкова кратка, колкото и фамилията (Kurz от немски език означава кратък, кратко). Роден е на 27 август 1986 г. Майка му е учителка, а баща му - техник. Зодия Дева, което означава, че е спокоен, дружелюбен, макар и не много общителен. Умее да забелязва много неща и да прави изводи, винаги да оказва помощ на останалите. Никой не може да му стъпи на врата. Курц израства във виенския квартал Майдлинг, където живее и до днес. Районът е обитаван предимно от работническата класа. Там завършва гимназия и започва да проявява голям интерес към миграцията, тъй като половината от съучениците му в класа са емигранти. След като отбива военната си служба от 2004 до 2005 г., постъпва в юридическия факултет на виенския университет. Още през 2003 г. влиза в младежката организация на консервативната Австрийска народната партия (АНП). Шест години по-късно Курц става неин лидер, като е избран с 99% от гласовете на делегатите на конгреса. На следващите избори през 2012 г. за него гласуват единодушно. Като водач на младежката организация на АНП той се прочува с кампанията си за 24-часова работа на австрийското метро. Наистина, кои, ако не младежите, посещаващи дискотеките и нощните заведения, знаят най-добре колко е трудно да се прибираш у дома по нощите. Въпреки критиките от страна на Социалдемократическата партия и партията на Зелените след референдума през февруари 2010 г. е решено метрото да работи и през нощта през уикендите и празничните дни. На парламентарните и общински избори във Виена същата година Курц е трети в списъка на своята партия. Избирателната кампания се провежда в нощния клуб "Мулен Руж" под лозунга Schwarz macht geil (черното те възбужда). Там младежът говори за това, че е време проповедите в австрийските джамии да се провеждат само на немски език. Залавя се с темата за равенството между поколенията и пенсионното осигуряване. Интегрирането на чужденци в австрийското общество е негов проект от 2011 година, когато благодарение на ротация в правителството става държавен министър, което е по-нисък пост от министерския. Първоначално е посрещнат със скептицизъм, но сега до голяма степен е възприеман като прагматичен политик с конкретни идеи. Сред тях е искането за допълнителна предучилищна година за деца с недобро владеене на немски език.

Новият външен министър ходи със сресана назад буйна кафява коса и обикновено избягва да носи вратовръзка, но сега вече ще му се налага. Твърди, че неговата нова роля няма да му замае главата. "Това е голяма стъпка, но изобщо не означава, че приятелският ми кръг или мирогледът ми ще се променят. Със сигурност ще бъда същият човек, какъвто съм сега", каза Курц малко след назначението му.

Според местните медии с назначението на Курц партията се опитва да получи подкрепата на младите избиратели, като в същото време привлече част от електората на по-популярната сред младежите крайно дясна Партия на свободата. След като станаха известни плановете на Шпинделегер по отношение на Курц, в интернет се надигна вълна от възмущение. Петиция срещу неговото назначение бе подписана от над 30 000 души във Фейсбук.

Сравняват го с Клеменс фон Метерних, който през 1809 г. става външен министър на Австро-Унгария на 36 г. Много австрийски студенти на 27 г. едва завършват висшето си образование, но служител на министерството отбеляза, че Александър Велики е завладял Персия на тази възраст. "Това е мениджърска работа и има хора, които на тази възраст управляват компании за милиарди долари, защо не и министерство с 1000 служители?", пита той.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай