Неделя,

Студени досиета: Ботуш разкри загадка на половин век за смъртта на алпинист

От: Стандарт -
2223
Студени досиета: Ботуш разкри загадка на половин век за смъртта на алпинист
A
A
A

Ботуш разреши загадката около смъртта на известен алпинист

 

В планините на Пакистан местните жители откриха втория ботуш на починалия брат на известния италиански алпинист Райнхолд Меснер - Гюнтер Меснер.

Благодарение на откритието беше възможно да се разреши случая със смъртта на мъж, съобщава италианският вестник Corriere della Sera.

Според изданието пакистанците са намерили ботуша на Меснер близо до подножието на Нанга Парбат.

Отбелязва се, че тази находка потвърждава версията, че роднината на алпиниста е загинал по време на лавина.

„Това е още едно доказателство, че не съм замесен в смъртта на Гюнтер. Тази обувка беше намерена точно на мястото, където изчезна брат ми“, каза Меснер.

Гюнтер Меснер загина през 1970 г. от лавина от планината Нанга Парбат. По-късно брат му призна, че самият той бил на косъм от смъртта: поради измръзване са му ампутирани няколко пръста на краката. Малко след това алпинистът беше заподозрян за в смъртта на брат си.

Райнхолд Меснер е един от най-известните катерачи в света. През лятото на 1980 г. той прави първото самостоятелно изкачване на Еверест без кислородна маска.

По-късно той се превърна и в първия човек, който успя да изкачи всички осемхилядници на света (планински върхове, чиято височина надвишава 8 хиляди метра над морското равнище), пише profit.bg.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com