Стрелецът от Орландо - с психически проблеми

Стрелецът от Орландо - с психически проблеми | StandartNews.com

Властите в Америка са готови с първите имена на разпознатите жертви от стрелбата в гей клуба в Орландо, която коства живота на десетки души и остави над 50 ранени. 

За момента 8 тела са разпознати, съобщава Guardian. Списъкът с разпознатите се обновява, като малко по-късно към него властите добавиха още 5 имена. Стрелецът, идентифициран като 29-годишния Омар Матийн, беше застрелян при спецоперация вчера. Той е бил познат на ФБР - мъжът е станал обект на две разследвания през 2013 г. и 2014 г. за връзки с американски гаждани, работещи в полза на радикални групировки

Матийн се обадил на 911 преди да нападне гей клуба - той е говорил с оператора за "Ислямска държава", съобщи специален агент Ро Хопър. Терористичната организация вече пое отговорност за нападението, като обяви, че Матийн е бил  верен на ДАЕШ. За момента обаче властите не разполгат с преки доказателства, че нападателят наистина е свързан с групировката. 

Бившата съпруга на стрелеца - Ситора Юсуфи, изказа съболезнования на близките на загиналите и пожела бързо оздравяване на ранените. Тя разказа повече подробности за личността на Матийн - по думите й, той е имал психични проблеми и е бил склонен към насилие. 

Юсуфи е сключила брак с него през 2009 г. Съвместното им съжителство е продължило само 4 месеца. "В началото той беше пълен с живот, смееше се", разказа Юсуфи. Скоро след това обаче той е почнал да упражнява физическо насилие върху нея. Освен физически тормоз, Матийн е упражнявал и психически такъв спрямо съпругата си - той й е забранявал да общува с близките си, като в един момент буквално я държал като заложник, разказа самата жена. 

По думите й, тя едвам успяла да се свърже с родителите си, за да я изтръгнат от ръцете му. 

Междувременно, бдения се провеждат в цялата страна. Стотици хиляди свещи горяха тази нощ в САЩ в памет на загиналите. 

Десетки близки тръпнат, очаквайки обновяваният списък с имената на разпознатите жертви. Мина Джъстис, майка на посетител на клуба "Пулс", сподели в интернет последните съобщения, които е получила от сина си във фаталната нощ. 

В 2:06 през нощта синът й Еди съобщава на майка си: "Мамо, обичам те. В клуба стрелят." "Пулс. Обади се на полицията", пише Еди. Две минути по-късно - в 2:08 часа, той пише и последното си съобщение: "Той идва. Ще умра."

Минути след 8:00 часа тази сутрин - българско време, името на Еди се появи в обновения списък на потвърдените жертви.

Повече за жестокото нападение и рекациите след него четете ТУК и ТУК!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай