Страшна драма в Перу! Държавата се тресе

Президентът направи нещо немислимо

Страшна драма в Перу! Държавата се тресе | StandartNews.com

Държавен преврат в Перу! Президентът Педро Кастильо разпореди разпускането на парламента. Това стана няколко часа преди парламентът да се събере, за да гласува отстраняването му от президентския пост, предаде БТА.

В обръщение към нацията, произнесено от президентския дворец, държавният глава, който е представител на левицата, обяви, че разпуска Конгреса и създава правителство с извънредни правомощия.

По думите му целта е организирането в най-кратки срокове на избори за нов Конгрес, който да има конституционни правомощия, за да изготви нова конституция на страната до девет месеца.

Кастильо каза, че действа така в отговор на "исканията на народа".

До учредяването на новия парламент правителството ще действа с правителствени постановления, които ще имат силата на закони.

Кастильо обяви и въвеждането на национален комендантски час.

Той съобщи още, че съдебната система, съдебната власт, Конституционният съд, прокуратурата и Националният съдебен съвет ще бъдат реорганизирани.

Кастильо прикани всички, които притежават незаконни оръжия да ги предадат на полицията в срок до 72 часа.

След декларацията му, САЩ призоваха Кастильо да промени решението си. Представители на въоръжените сили и го обвиниха в нарушаване на конституцията. А вицепрезидентът Дина Болуарте заяви, че ставащото е държавен преврат.

Президентът вече избегна два опита за импийчмънт, като последният беше през март тази година.

Днес Конгресът, доминиран от десницата, трябваше да дискутира предложение за импийчмънт на Кастильо заради "трайна морална неспособност" да управлява страната.

Опозицията го упреква в участие в предполагаема корупционна афера и в държавна измяна в полза на съседна Боливия.

Конгресът се събра на заседание, въпреки президентския декрет за разпускането му. Народните представители гласуваха за импийчмънт на Кастильо, обявявайки го за морално негоден да управлява страната.

Същевременно местната радиостанция Ере Пе Пе съобщи, че президентът и семейството му са напуснали официалната резиденция на държавния глава. Те са излезли през странична врата на сградата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай