Странната болест на Брад Пит. Звездата проговори

Какво означава "слепота на лицето"?

Странната болест на Брад Пит. Звездата проговори | StandartNews.com

Брад Пет проговори за необичайната болест от която страда и заради която е търпял много упреци досега.

Звездата проговори просопагнозията, която го измъчва. Това не е често срещано заболяване, още по-малко при известни личности, какъвто е случаят с 58-годишния американски актьор, съобщи vesti.bg.

Наричат просопагнозията е "слепота на лицето". Пациентите не могат да разпознават лицата на другите, дори ако са имали относително близък контакт. Тоест не могат да свържат лицето с човека, когото са срещнали. Може би успяват след продължителен разговор, но не веднага.

Обикновено засегнатото лице има нужда от информация от събеседника, с когото разговаря, за да получи данни, които ще му позволят да уточни кой е той.

Ето нещо, което актьорът призна: „Много хора ме мразят, защото смятат, че не ги уважавам. Мислят ме за самонадеян, груб и егоцентричен. И става по-лошо, когато ги помоля да ми припомнят момента, в който сме се срещнали. Тогава те се обиждат още повече“.

Около 2% от общото население страда от просопагнозия. Някои пациенти се раждат с тази диагноза. При тях се смята, че са го наследили генетично. При други може да се получи вследствие на инцидент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай