Страховит тайфун помете Филипините

Страховит тайфун помете Филипините | StandartNews.com

Манила. Един човек загина, а 45 изчезнаха, след като страховитият тайфун Утор връхлетя Филипините, съобщи АП. Това е най-силната буря в региона тази година.

Утор нахлу в източната провинция Аурора с ветрове със скорост 175 км/ч и с пориви, достигащи 210 км/ч. Дъждовете пък причиниха свличания на кални маси, повалени бяха далекопроводи. В крайбрежните зони вълните достигнаха височина от 2,5 м и десетки рибари изчезнаха с лодките си. След това Утор премина през северния о-в Лусон и се отправи към северозападното крайбрежие на страната. Очаква се той да се засили в Южнокитайско море на път за Китай, където ще връхлети в сряда.

В същото време силни земетресения бяха отчетени в ранните часове на понеделник в различни точки на Земята. Засегнати бяха Индонезия, Япония и Тибет. Най-силният трус бе край Молукските острови в източната част на Индонезия - 6,3 по Рихтер. На индонезийския о-в Палуе изригна и вулканът Рокатенда, което принуди властите да евакуират близо 2500 души.

Мълния пък възпламени рафинерия в град Пуерто ла Крус, Венецуела. Властите евакуираха хората, живеещи наблизо. Няма данни за пострадали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай