Столтенберг предупреди Русия какво да не прави

Оставаме непоколебими в подкрепата си за Украйна, изтъкна ръководителят на НАТО

Столтенберг предупреди Русия какво да не прави | StandartNews.com

Русия не трябва да ескалира конфликта в Украйна с фалшиви твърдения, че Киев планира да пусне така наречената "мръсна бомба", предупреди ръководителят на НАТО.

Йенс Столтенберг се изказа след многократните твърдения на Москва, че Украйна може да разположи такова оръжие, което предизвика опасения, че Русия може да го използва и да обвини Киев.

Столтенберг е разговарял с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и британския министър на отбраната Бен Уолъс "относно невярното твърдение на Русия, че Украйна се готви да използва мръсна бомба на собствената си територия".

"Съюзниците от НАТО отхвърлят това твърдение. Русия не трябва да го използва като претекст за ескалация. Оставаме непоколебими в подкрепата си за Украйна", написа той в Twitter.

Кремъл твърди, че Украйна се намира в "последния етап" на разработването на мръсна бомба.

Съединените щати нямат индикации, че Русия е решила да използва ядрени, химически или биологични оръжия в Украйна, заяви служител на САЩ.

"Украинците не създават мръсна бомба, нито пък имаме индикации, че руснаците са взели решение да използват ядрени, химически или биологични оръжия", заяви американският служител пред журналисти при условие за анонимност.

Ръководителят на руската армия Валерий Герасимов повтори твърденията на Москва в телефонен разговор с американския си колега, съобщиха от министерството на отбраната.

По-рано в изявление на генерал-лейтенант Игор Кирилов се казваше: "Според информацията, с която разполагаме, две организации в Украйна имат конкретни инструкции за създаване на така наречената "мръсна бомба". Тази работа е в заключителния си етап".

БГНЕС припомня, че най-общо казано, мръсната бомба е конвенционална бомба, снабдена с радиоактивни, биологични или химически материали, които се разпространяват при експлозия.

След обвиненията на Русия и тънко завоалираната заплаха за потенциална ядрена ескалация, както Киев, така и неговите съюзници категорично отхвърлиха твърдението.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че ръководителят на Агенцията на ООН по ядрена енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е приел молбата му "спешно да изпрати експерти в мирните обекти в Украйна, за които Русия лъжливо твърди, че разработват мръсна бомба".

Обединеното кралство, Съединените щати и Франция направиха съвместно изявление, в което отхвърлиха това твърдение.

"Нашите страни ясно заявиха, че всички ние отхвърляме прозрачно лъжливите твърдения на Русия, че Украйна се готви да използва мръсна бомба на собствената си територия", се казва в изявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай