Столтенберг към Путин: Готови сме да изслушаме руските тревоги

НАТО отправи към Русия нова покана за мирни преговори

Столтенберг към Путин: Готови сме да изслушаме руските тревоги | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи днес към Москва нова покана за преговори за постигане на мирен изход от напрежението, свързано с Украйна, предаде БТА.

Повтарям поканата към Москва за добронамерени преговори в Съвета НАТО-Русия. Готови сме да изслушаме тревогите на руската страна, но тя трябва да потърси политическо решение със съюзниците, добави той на пресконференция след среща с полския президент Анджей Дуда в централата на Алианса в Брюксел.

По неговите думи скоро се очаква руските военни в Беларус да достигнат 30 000, като по границата с Украйна са струпани още стотина хиляди руски бойци. Столтенберг посочи, че това са най-мащабните подобни действия в района от края на Студената война. Той определи тези действия толкова близо до границите на НАТО като неоправдани и непрозрачни.

Обмисляме разполагане на допълнителни батальони по югоизточния фланг, все още решения не са приети, уточни Столтенберг. Той отбеляза, че Алиансът е повишил бойната готовност на силите за бързо реагиране от 40 000 бойци и обсъжда дългосрочни решения. Продължаваме да търсим мирно решение. Докато сме единни, можем да каним Русия на диалог, диалогът с Русия е още по-важен за намиране на политическо решение, заяви генералният секретар.

Полският президент Дуда съобщи, че е поставил въпроса за свикване на заседания на НАТО с Грузия и с Украйна. По неговите думи подобно действие би било израз на съпричастност с двете бивши съветски републики, които се стремят да се присъединят към алианса въпреки възраженията на Русия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай