Стабилизира ли се положението в Европа?

Италия продължава да е страната с най-много смъртни случаи в Европа – близо 23 000

Стабилизира ли се положението в Европа? | StandartNews.com

Въпреки че редица страни продължават да регистрират нови случаи на COVID-19, разпространението на заразата в Европа започва да се стабилизира. И ако досега основна цел на властите беше да не се стигне до рязко увеличаване на случаите, все повече европейци очакват с надежда облекчаване на ограниченията.

Във Франция епидемията от коронавируса остава на доста високо ниво, със 761 смъртни случая през последното денонощие. И въпреки че общият брой на починалите наближава 19 000, френските власти виждат положителните признаци. За трети пореден ден намалява броят на приеманите в болници хора, както и на тези в реанимация.

Италия продължава да е страната с най-много смъртни случаи в Европа – близо 23 000. Починалите за последното денонощие са 575. Сега действащите ограничителни мерки са в сила до 3 май, но на този етап властите не предвиждат някакво по-сериозно облекчаване или отваряне на училищата. Все пак има и положителни новини - Италия обяви, че броят на оздравелите от COVID-19 в рамките на денонощие е бил 2563. Това е рекорд от началото на пандемията в страната. И ако доскоро борбата беше да се ограничи броят на заразените и на смъртните случаи, все повече италианци водят битка за оцеляване заради пълната карантина. Седем седмици след въвеждането на пълна карантина в Италия, расте броят на хората, които разчитат на благотворителност, за да се нахранят.

В Германия властите обявиха в петък, че епидемията от новия коронавирус в страната вече е под контрол. Днешните данни обаче показват, че за четвърти пореден ден има скок на новите инфекции. Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 3609 до общо близо 137 500. Властите в Берлин насочват усилия в спасяването на германската икономика.

„Германската икономика се намира в много по-сериозна ситуация от всичко, което сме преживявали в следвоенния период. Положението ще бъде вероятно по-тежко от това, което видяхме по време на банковата и борсовата криза. Трябва да направим така, че не само много компании да не претърпят сериозни загуби, но и да не се опасяват за съществуването си”, заяви Петер Алтмаер, министър на икономиката на Германия.

Все повече анализатори предупреждават за опасностите от прибързаното смекчаване на социалното дистанциране и други рестрикции в борбата с новия коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай