Сряда,

Срещата в Женева! Какво си казаха Блинкен и Лавров

От: СТАНДАРТ -
390
Срещата в Женева! Какво си казаха Блинкен и Лавров
A
A
A

САЩ и Русия са привърженици на дипломацията. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен след срещата си в Женева с руския външен министър Сергей Лавров. И двамата обявиха, че ще се придържат към диалога.

Разговорът продължи час и половина.

След него нито една от двете страни не обяви постигането на споразумение или сближаване на позициите. Русия каза, че очаква от Вашингтон да изпратят писмен отговор на исканията, които Москва постави пред НАТО. Това би трябвало да стане през следващата седмица. След като руснаците се запознаят с отговора, ще има нова среща през февруари.

САЩ и съюзниците им са готови да работят над разрешаването на загрижеността на Русия в сферата на сигурността, каза Блинкен и допълни, че е споделил с Лавров редица идеи относно сигурността, като САЩ настояват на взаимност.

Русия е изправена пред избор – преговори или конфликт, САЩ са готови за двата варианта. Ако Русия иска да убеди света, че няма агресивни планове, струва си като за начало да оттегли войските си от границата с Украйна, каза Блинкен. Той ще проведе консултации с президента на САЩ Джо Байдън, конгреса и съюзниците и потвърди, че САЩ ще предоставят писмените си отговори на исканията на Русия другата седмица.

Блинкен заяви още, че САЩ няма да отстъпят от фундаменталните си принципи, включително политиката на отворени врати на НАТО и подчерта, че САЩ и Русия могат да работят над разрешаването на загрижеността на двете страни в редица сфери, включително контрола над въоръженията.

Лавров заяви, че отново е чул аргументи относно свободата в избора на съюзници и допълни, че срещата днес е била междинна.

Относно заплахите за Украйна Лавров заяви, че е голям въпрос кой кого заплашва и в какво могат да прераснат тези заплахи и повтори, че Русия няма намерение да напада Украйна.

САЩ се опитват да концентрират всичко върху Украйна, каза Лавров. И допълни, че му се е сторило, че в края на срещата е постигнато разбиране, че целта е да се концентрират усилията върху същността на предложенията на Русия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички