Срещата на Г-20 помрачена! Говори Блинкън

Домакинът Индия отказва да обвини Русия за войната

Срещата на Г-20 помрачена! Говори Блинкън | StandartNews.com

Срещата на външните министри от Г-20 отново е помрачена от руската инвазия в Украйна, каза днес американският държавен секретар Антъни Блинкън и настоя групата да призове Москва да изтегли войските си, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Войната в Украйна е сериозен проблем по време на срещите на Г-20, откакто Русия нахлу в своята съседка през февруари миналата година. В групата на най-големите икономики в света влизат както САЩ, така и Русия.

"За съжаление тази среща отново е помрачена от непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна, умишлената кампания на разрушение на граждански цели и нейното нападение срещу основните принципи на Устава на ООН", каза Блинкън пред външните министри от групата, според подготвено изявление, предоставено на журналисти, след като беше произнесено от държавния секретар тази сутрин.

Домакинът Индия отказва да обвини Русия за войната, а търси дипломатическо решение и увеличава покупките на руски петрол.

Блинкън заяви, че Г-20 би трябвало отново да призове Русия да спре войната и да изтегли силите си в името на международния мир и икономическата стабилност. По този призив повечето страни от групата се споразумяха на лидерската среща в Индонезия през ноември.

Индия се стреми войната в Украйна да не се превръща в доминиращ въпрос по време на нейното председателство на Г-20 и призовава вниманието да се съсредоточи върху сигурността на прехраната, енергетиката и изкуствените торове – теми, които в особена степен засягат не толкова богатите държави.

Блинкън каза, че Русия още не се е съгласила да поднови зърнената сделка, която улеснява износа на земеделски продукти от Украйна през Черно море, преди срокът му да изтече на 18 март.

"Наложително е Г-20 да говори открито в подкрепа на удължаване и разширяване на зърнената инициатива (в Черно море), за да укрепи хранителната сигурност за най-уязвимите", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай