Сърбия под заплаха? Говори Вучич

Тези дни Белград е като Казабланка, заяви президентът

Сърбия под заплаха? Говори Вучич | StandartNews.com

Сръбският президент Александър Вучич каза в понеделник, че европейските чиновници призовават Сърбия да бъде "на правилната страна на историята", без да се представят аргументи. Ако не го направи и не наложи санкции на Русия, страната "ще бъде в голяма беда", допълни той.

„Тези дни Белград е като Казабланка, защото „когато има гости от Русия, се появяват тези от западните служби, които ги следят, а когато са хора от Запада, те се следят от Изтока“, каза Вучич в изказването си по време на отбелязване на Деня на Агенцията за сигурност и информация (БИА) и 20 години от създаването на тази разузнавателна служба, информира БГНЕС.

„Ако смятате, че е достатъчно Сърбия да каже, че утре ще въведе санкции срещу Русия - не. Ще ни потупат по рамото пет дни, шест дни. Днес им е от полза да ни удрят с тояга и чук по всички форуми, защото не могат да направят това на по-силните, а на малка Сърбия. Така че те ще направят с нас всичко онова, в което обвиняват Русия, че е направила на другите. Това няма да е достатъчно, повярвайте ми. В края на краищата след всичко ще кажат: „Или си за бъдещето, или искаш да си от правилната страна на историята“... И тази правилна страна на историята няма много общо с аргументите, а това, че си на тяхна страна. Ако не си на тяхна страна, значи не си на правилната страна на историята“, каза Вучич, разяснявайки какво означава „правилната страна на историята“ от гледна точка на Запада.

„Истинската страна на историята ви казва да се откажете от Косово и Метохия, защото само така ще получите малък подарък, въпреки че няма да ви кажем точно какъв ще бъде той, но ще бъде малък. Ако само си помислите да отхвърлите самопрекратяването, тогава сте в беда. Днес никой не ме заплашва като Александър Вучич заради позицията президент на Сърбия - те открито заплашват цялата ни страна и нейното оцеляване“, каза Вучич.

Според него Сърбия ще отмени визите, както искат от ЕС, заради мигрантите.

„Няма проблем, ще анулираме визите. Няма проблем, ще се съобразим. Проблемът в Сърбия ли е? Мислите ли, че ще е достатъчно? Трябва ли да въведем санкции, защото им пречи, че има държава, която иска да има свободно мнение и която не е заплашвала никого?“, попита Вучич.

Той добави, че ако има друга държава в беда, тогава и за тях е по-лесно.

"През последните 23 години не сме били в толкова тежка ситуация, а не сме направили на никого нищо", заключи Вучич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай