Понеделник,

Сърбия по-смела от България, удря тесла на износа

От: Рачо Рачев, кадър В92 -
22519
Сърбия по-смела от България, удря тесла на износа
A
A
A

Президентът Александър Вучич обяви, че от утре Сърбия спира износа на олио, царевица и брашно, а правителството е подготвило указ, отнасящ се до вноса на енергоносители, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Пред телевизия Б92 снощи той подчерта, че Сърбия ще има достатъчно олио, пшеница, царевица и брашно за себе си и за региона.

Вучич допълни, че правителството е подготвило решение за освобождаване от мито на вноса на енергоносители „от трети страни“. То ще се отнася до петрола от трети страни, ако го внасяме, каза Вучич.

Решението на сръбското правителство е взето преди днешните обсъждания в Евросъюза за вноса на енергоносители от Русия.

Вучич посочи, че в ЕС има различни позиции по въпроса за санкциите, засягащи газа и петрола, като се има предвид, че Русия покрива 40 процента от нуждите на ЕС от газ и 30 процента от петрол и отказът от внос на руски енергоносители няма да може лесно да се компенсира. Той допълни, че на този фон българският премиер Кирил Петков и унгарският му колега Виктор Орбан вече са реагирали, че няма да могат да издържат, ако бъде забранен вносът на руски енергоносители, пише „Новости“.

За нас, ако забранят вноса на всички енергоносители от територията на Русия, това означава, че имаме проблем, тъй като ние няма откъде да ги вземем, не могат газът и петролът да ни паднат от небето, каза той.

Така Вучич обясни подготвеното правителствено решение за вноса на газ и петрол от трети страни.

По думите на сръбския президент държавата поема част от цената на горивата, така че на бензиностанциите тя да бъде 181 динара (около 1,5 евро) за литър, а за селскостопанските производители да се запази както досега на бензиностанциите на сръбската петролна компания НИС, допълва Танюг.

Вучич каза, че Сърбия получава 6 милиона кубични метра газ при цена 270 долара за 1000 кубични метра, но през март на страната са нужни 11 милиона кубични метра дневно и за да не плаща 4300 долара за 1000 кубични метра, Сърбия тегли от резервите си. Той допълни, че газохранилището „Банатски двор“ е било запълнено до 120 милиона кубични метра, а сега количеството е спаднало до 97 милиона кубични метра.

Вучич подчерта също така, че Сърбия има най-ниската цена на тока и към настоящия момент няма да я вдига.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички