Спасиха близо 500 жертви на трафик

Интерпол задържа при операция близо 200 души за трафик на хора

Спасиха близо 500 жертви на трафик | StandartNews.com

Интерпол задържа при операция близо 200 души за трафик на хора. Това съобщиха от международната организация.  Също така, в рамките на същата операция са били спасени близо 500 жертви на трафик, сред които и деца. Идентифицирали около 760 незаконни мигранти.

Операция Weka, която на суахили означава "Стоп", е била проведена между 28 март и  2 април. Властите от 24 държави, на които са оперирали престъпниците, са извършили разследвания и са обменяли разузнавателни данни, за да разбият престъпни мрежи зад ключови маршрути.

От общо 195 ареста - 88 са за трафик на хора. Останалите арести са по други обвинения като измами с документи, кражби, свързани с наркотици престъпления и екологични престъпления.

Тази съвместна операция е била подкрепена от редица партньори, като Международната организация по миграция играе водеща роля в помощта за жертвите. Службата на ООН по наркотиците и престъпността също предостави съдебна подкрепа, а разузнавателните данни бяха генерирани от AIRCOP, Европол и Инициативата за трафика на хора и контрабандата на мигранти от Африканския рог.

Мароко е изиграл важна роля в операцията, като домакин на звеното за оперативна координация и извършени 49 ареста, почти изключително свързани с трафик на мигранти. Испанските власти са действали по разузнавателни данни от Мароко, като са арестували две ключови лица, известни с това, че улесняват транспортирането на незаконни мигранти от африканския континент с помощта на надуваеми лодки и камиони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай