Спасиха с абордаж 1246 имигранти за два дни (ОБЗОР)

Спасиха с абордаж 1246 имигранти за два дни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Трафикантите изоставиха втори повреден кораб, Италия спусна командоси да поемат управлението

Общо 1246 имигранти бяха спасени за 2 дни, след като корабите, с които плаваха от Близкия изток към Европа, претърпяха аварии, а екипажите им ги напуснаха, оставяйки съдбата на бегълците в божиите ръце. Или по-точно в тези на италианския флот, чиито командоси два пъти бяха спускани от хеликоптер, за да поемат управлението на подмятаните от морските вълни търговски съдове, които със сигурност щяха да се обърнат или разбият и потънат.

В петък флотът на Ботуша пое контрол над 70-метровия "Езадин", плаващ под флага на Сиера Леоне, дрейфуващ безпомощен на 65 км от нос Леука, край бреговете на Калабрия, с 450 имигранти на борда, сред които тридесетина жени и деца. Той отплавал от турско пристанище на път за Калабрия, но моторите му блокирали, а екипажът избягал. Имигрантка успяла да включи бордовото радио и подала сигнал за бедствие, докато товарният кораб се мятал край град Кротоне "Сами сме", казала жената на италианските власти. В спасителната операция участваше и исландският патрулен кораб Tyr, който се намира в региона в рамките на съвместна мисия с Frontex - граничната служба на ЕС. Заради лошите атмосферни условия обаче исландските моряци не успяха да се приближат до кораба с имигрантите. В крайна сметка щестима командоси се спуснаха от въртолет в петък следобед и насочиха плавателния съд с 3 възела (6 км/ч) към Кротоне. Очакваше се да акостира в полунощ.

В сряда италианските ВМС спасиха от сигурно разбиване в скалите друг кораб - "Блу скай ем", под молдовски флаг и със 796 имигранти на борда, също с блокирали двигатели. Той отново отплавал от Турция на път за хърватския град Риека, но изведнъж сменил курса и бил програмиран към Италия. На борда му били забелязани въоръжени хора и оттам бил подаден сигнал за бедствие. Към кораба веднага излетели два хеликоптера и се отправили три катера на гръцката брегова охрана, гръцката фрегата "Наварино" и буксирен кораб. На борда обаче не било забелязано нищо подозрително. Гръцки медии съобщиха, че фрегатата "Наварино" се свързала с капитана на "Блу скай ем", който казал, че "няма никакви проблеми".
Привечер корабът напусна гръцките териториални води и се отправи към Италия. Точно тогава италианските ВМС решили все пак да изпратят хеликоптер и катер, за да проверят какво се случва на товарния кораб и установили, че е без екипаж и управление. "Блу скай ем" бе прихванат на по-малко от 9 км от брега на Пулия, отново от 6-ма командоси. Впоследствие четирима от бежанците бяха намерени мъртви.

Двете операции се случват броени дни, след като с подобна тактика бяха спасени над 450 пасажери от горящия ферибот "Норман Атлантик". Интересното е, че и двата кораба с имигранти, голяма част от които сирийци, претърпяха бедствие близо до мястото на пожара - до остров Корфу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай