Съпартийци тормозят Борис Джонсън, искат отмъщение

41% от депутатите тори гласуваха срещу лидера си преди повече от три седмици

Съпартийци тормозят Борис Джонсън, искат отмъщение | StandartNews.com

Втори вот на недоверие срещу британския премиер Борис Джонсън е напълно възможен в собствената му консервативна партия, коментират британските медии, цитирани от БНР. Това става, след като партията загуби две депутатски места на извънредните избори в четвъртък, а в петък сутринта председателят Оливър Даудън подаде оставка.

Според сегашните правила на торите ако лидерът на партията и премиер на страната оцелее при гласуване на вот на недоверие, той има гарантирани поне 12 месеца, защото не може да има повторно гласуване. „Комитет 1922“, който организира този вот, обаче може да промени правилата. Усилено се говори, че депутати от партията на Джонсън са готови да започнат отново да внасят писма за гласуване на вот на недоверие в „Комитет 1922“.

41% от депутатите тори гласуваха срещу лидера си преди повече от три седмици, когато в „Комитет 1922“ постъпиха необходимите 54 писма за организиране на такъв вот. Депутат, пожелал анонимност, гласувал за Борис Джонсън предния път, е цитиран от „Индипендънт“ да казва, че очаква през следващите дни отново да започнат да валят писма към „Комитет 1922“ и в някакъв момент трябва да бъде взето решение дали да се променят правилата и да бъде допуснат втори вот.

„Не бих искал да казвам това, но дните на премиера изглеждат преброени и единственото нещо, което можем да направим, е да улесним напускането му. Партията на торите вече е с надпис „Обезглавена“, посочва депутатът.

Бившият лидер на консерваторите Майкъл Хауърд открито призова Борис Джонсън да си подаде оставката след поредния провал, този път на извънредните избори. Бунтарите обаче се опасяват, че тъй като следващия месец ще има нови избори за членове на „Комитет 1922“, организационните секретари могат да се опитат вкарат лоялни на премиера хора и промените да бъдат осуетени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай