Социализъм във Франция. Какво обеща опонентът на Макрон

Меланшон предлага понижаване на пенсионната възраст и повече данъци за богатите

Социализъм във Франция. Какво обеща опонентът на Макрон | StandartNews.com

Tри седмици преди президентските избори във Франция лидерът на крайната левица Жан-Люк Меланшон днес събра десетки хиляди поддръжници по улиците на Париж за най-голямото си предизборно събитие до момента - събитие, на което се представи като кандидат срещу Еманюел Макрон, съобщи Асошиейтед прес.

Меланшон, известен като "Мелан-шоу" заради привличащата тълпата реторика, имаше за цел да обедини левите поддръжници.

"Ние ще спечелим! Меланшон! Президент!" - скандираха поддръжниците преди 45-минутната реч, по време на която бунтарски настроеният левичар подчерта контрастите между него и  действащия президент Еманюел Макрон, който според социологическите проучвания е фаворит за спечелване на вота. 70-годишният опонент разкритикува плана на Макрон за различни методи на преподаване в училище и подкрепи намаляването на пенсионната възраст от 62 на 60 години.

При Макрон ще настъпи, каза той, "краят на републиканското училище, краят на единния и неделим френски народ". "Гласувайте за мен и ще се пенсионирате на 60 години!"

Представители на кампанията на Меланшон заявиха, че на митинга в центъра на Париж са присъствали 100 000 поддръжници.

Първият тур на президентските избори във Франция ще се проведе на 10 април, а ако никой от кандидатите не спечели категорично, на 24 април ще се проведе втори тур, съобщи БТА.

През 2017 г. харизматичният Меланшон не успя да стигне до втория тур на президентските избори, в който Макрон победи крайнодясната претендентка Марин льо Пен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай