Снимка на деня в Euronews с боядисания паметник в София

Снимка на деня в Euronews с боядисания паметник в София | StandartNews.com

София. Euronews определи за снимка на деня фотография с днешния облик на Паметника на съветската армия в София. Централната фигура в композицията осъмна в цветовете на украинското знаме, а на постамента с големи букви е изписано "Слава на Украйна" на украински език, както и обидно обръщение към руския президент Владимир Путин.

 

Снимката е на фотографа на Ройтерс Пиер Марсо. Описанието към нея гласи: "Жена позира за снимка с фигурите на съветски войници в основата на Паметника на съветската армия в София, части от който бяха оцветени в цветовете на украинския флаг от неизвестен автор. Фразата "Слава на Украйна" беше изписана с боя на украински. Това се описва като артистично изявление за борбата на украинските протестиращи". 

 

Под публикацията на Фейсбук страницата на медиата се разрази лют спор за това дали оцветяването на паметника е вандалски или артистичен и протестен акт. Част от коментаторите защитават паметта на загиналите съветски войници и обвиняват протестиращите в неонацизъм и фашизъм. Опонентите им изтъкват, че съветската армия е била завоевателка, а не освободителка на България, както и че действията на Путин и зависимите от него украински власти извършват много по-голям вандализъм от оцветяването на скулптурна група. 

 

Паметникът на съветската армия в центъра на София от години е ябълка на раздора в българското общество. Най-ярката акция, свързана с него, беше през 2011 г., когато анонимната артистична група "Destructive Creation" превърна войниците в комиксови герои. Яростната защита на паметника и среднощните акции по неговото почистване от страна на русофилски организации провокираха съвременните артисти да се изявяват отново и отново - по време на процеса срещу Pussy Riot в Русия солдатите осъмнаха с цветни качулки, характерни за пънк-групата; миналата година за годишнината от Пражката пролет на паметника с розова боя беше изписано на чешки "България се извинява"; монументът е бил боядисван в цветовете на българското знаме и с разнообразни обществени лозунги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай