Снежен хаос във Великобритания и Франция

Снежен хаос във Великобритания и Франция | StandartNews.com

Снежна буря предизвика хаос във Великобротания и Франция. Хиляди пътища и летища са затворени в следствие на лошите метеорологични условия.

Поледици и сняг обхванаха северната част на Англия, Мидландс и Шотландия. Група пътници са били принудени да прекарат нощта в църква, след като автобусът им заседнал в преспите в Шефилд. Там множество шофьори оставили автобусите и автомобилите си заради услужената пътна обстановка след снежната буря.

Летищата „Джон Ленън" в Ливърпул и Лийдс Брадфърд в Йоркшир бяха затворени за известно време, за да може пистите да бъдат почистени от снежната покривка.

Движението към и от лондонската ж.п. гара Кингс Крос бе спряно. Хиляди пътници не са успели да се приберат по родните места за празниците.

Междувременно, снегът във Франция също предизвика транспортен хаос. Хиляди коли бяха блокирани по планинските пътища на страната. Най-обилен сняг е валяло в източните и североизточните части на страната.

Около 15 хиляди автомобила бяха блокирани във френския алпийски департамент Савоа заради силните снеговалежи в събота. Местните власти са се погрижили да осигурят подслон за бедстващите по пътищата.

Заради снега са се образували големи задръствания в региона на Рона-Алпи в посока към Женева, съобщава „Фокус".
27-годишен мъж е загинал в снежната буря в департамента Изер, а шофьор на автомобил е починал при челен сблъсък с автобус в в департамента Ардеш.

Силният снеговалеж ще продължи и в неделя, съобщават синоптици. В 19 департамента в източната и северната част на Франция е обявен "оранжев" код на опасност. Очаква се до края на деня в планинските райони в Източна и Югозападна Франция да падне най-малко половин метра сняг. Очаква се ново заледяване през нощта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай