Снаряд уби петима в болница в Донецк

Снаряд уби петима в болница в Донецк | StandartNews.com

Украинската армия обстреля и колона с бежанци

При артилерийски обстрел на Донецк снаряд удари болница в квартал Текстилшчик. Най-малко петима мирни граждани са загинали, а четирима са ранени, съобщиха руските медии. Сред получилите травми са 4-годишно момче и 21-годишно момиче, на което ще бъдат оперирани очите.

Представител на вътрешното ведомство на т.нар. Донецка народна република уточни пред РИА Новости, че четирима от загиналите не са пациенти в болницата, а случайно преминаващи покрай сградата граждани, които са попаднали в зоната на обстрела. Трима от убитите са мъже на възраст между 34 и 66 г. По думите му броят на жертвите и ранените може да се увеличи. В резултат на обстрела е пострадал електропровод, целият микрорайон е останал без ток.

Обстрелът срещу болницата е дошъл откъм град Маринка, където на позиция са правителствените войски. Градската администрация съобщи, че от обстрела са понесли щети сградите на пет училища, една гимназия и пет детски градини.
Други петима души загинаха при обстрел на украинската армия на хуманитарна колона от бежанци, която напускала гр. Дебалцево във вторник. Заместник-командирът на опълчението на ДНР Едуард Басурин съобщи, че колоната, съставена от осем леки автомобила и два микробуса, в които пътували мирни граждани, се опитвала да излезе от Чернухино по създадения хуманитарен коридор. При опита да напусне населеното място колоната била обстреляна от военни от Националната гвардия, в резултат на което загинали петима души.

Папата осъди братоубийствената война

Папа Франциск осъди ескалирането на военните действия в Източна Украйна и нарече "скандална" братоубийствената война между християни, предаде АП. "Мисля за вас, украински братя и сестри, и смятам, че това е война между християни! Вие всички сте получили еднакво кръщение. А водите битка с християни. Помислете си за този скандал", каза Франциск. Приканвайки към молитви за мир, той обясни, че молитвата е "протест пред Бога във времена на война".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай