Смел десант на Байдън в Саудитска Арабия, изуми всички с един жест

Първаите срещи на Байдън бяха в дворец на саудитското кралско семейство в град Джеда

Смел десант на Байдън в Саудитска Арабия, изуми всички с един жест | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън пристигна в Саудитска Арабия, а първата му среща там бе с престолонаследника Мохамед бин Салман. Това, което фотографите и репортерите веднага отчетоха бе, че двамата се поздравиха, допирайки юмруци, което е жест останал от времето на смъртоносното разпространение на ковид, но сега сериозно ядоса наблюдателите.

ВИЖ ОЩЕ: Историческо решение на Саудитска Арабия. Реакцията на САЩ

Първата среща между Байдън и Бин Салман се състоя в дворец на саудитското кралско семейство в западния град Джеда и продължи кратко, предаде Асошиейтед прес.

А след като се видя с престолонаследника, Байдън бе приет от крал Салман.

Програмата на Байдън предвижда след това срещи с по-широк кръг представители на саудитските власти, сред които отново престолонаследникът Бин Салман. Представители на американските власти казаха, че президентът ще постави въпроса за човешките права - една от причините за обтягането на отношенията между Вашингтон и Рияд.

По време на кампанията за президентските избори в Съединените щати през 2020 г. демократът отправи остри критики срещу Саудитска Арабия и по-конкретно срещу влиятелния престолонаследник, който е де факто лидер на страната, заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги две години по-рано. Байдън обеща да превърне кралството в "страна парий", но след началото на войната в Украйна, която доведе до рязък скок на цените на енергоносителите, той реши да постави ново начало на отношенията с най-големия износител на суров петрол в света.

Светът обаче реагира с възмущение на първата среща Байдън-Бин Салман, като поздравът с допиране на юмруци най-много ядоса политици и защитници на човешките права. А анализаторите се опитаха да прочетат жеста като по-дълбок.

Тъй като американските разузнавателни агенции отдавна стигнаха до заключението, че престолонаследникът, наричан накратко МБС, е заповядал убийството през 2018 г. на журналиста и критик Джамал Хашоги, приятелката на Хашоги, Хатидже Ченгиз, пусна в Туитър скрийншот с надпис какво би казал той на Байдън по повод срещата: "Кръвта на следващата жертва на МБС е върху твоите ръце".

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и председател на комисията по разузнаването на Камарата на представителите написа: "Един поздрав с допиране на юмруци е по-силен от хиляди думи". "Ако някога сме имали нужда от припомняне за продължаващата хватка на богатите на петрол автокрации върху външната политика на САЩ в Близкия изток, днес го получихме", допълни той.

"Поради някакви причини политическият екип на Байдън смята, че допирането на юмруци е по-малък израз на приятелство, отколкото ръкостискането, и е планирал той да поздравява така навсякъде, за да не се забелязва толкова, че стиска ръка на МБС", каза Кристен Фонтънроуз, анализатор по международни отношения в Атлантическия съвет и бивша служителка в правителството на Доналд Тръмп.

За случилото се на първата, кратка среща между двамата лидери по-късно говори американският президент, който каза, че е повдигнал въпроса за „възмутителното“ убийство на Джамал Хашоги на срещата си със саудитския престолонаследник.

„Казах много откровено, че за един американски президент да си мълчи по въпрос, свързан с човешките права, противоречи на нашата същност и на моята същност“, заяви Байдън. „Аз винаги ще се застъпвам за нашите ценности“, категоричен бе той.

Байдън съобщи, че пред него де факто лидерът на Саудитска Арабия е казал по същество, "че не е лично отговорен за това“. „Аз показах, че мисля, че е“, разкри президентът на САЩ.

Байдън каза, че с принц Мохамед също така са обсъдили енергийните въпроси и че очакват „по-нататъшни стъпки“ от Саудитска Арабия, която е водещ производител на петрол, в тази област в идните седмици. Интересите в енергетиката и сигурността накараха Байдън и неговите сътрудници да решат да не изолират Саудитска Арабия, която засилва връзките си с Русия и Китай.

При посещението на Байдън САЩ и Саудитска Арабия обявиха споразумения в редица области, включително за сътрудничество в 5G и 6G технологиите и киберсигурността.

Вашингтон също така приветства саудитското решение за отваряне на въздушното пространство на кралството за граждански полети за и от Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай