Историческо решение на Саудитска Арабия. Реакцията на САЩ

Първо посещение на Байдън в кралството

Историческо решение на Саудитска Арабия. Реакцията на САЩ | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън високо оценява историческото решение на властите в Саудитска Арабия да открият въздушното си пространство за всички авиокомпании, включително и израелските. Това се казва в официално заявление на съветника по национална сигурност на Джейк Съливан, цитиран от пресслужбата в Белия дом. Това решение е резултат от продължителната дипломация на Вашингтон и Риад, кулминацията на която идва с посещението на Байдън в Близкия Изток, се казва още в заявлението.  Бързото одобрение от Саудитска Арабия се тълкува и като крачка към нормализацията с Израел, както и като отворен път за „по-интегриран, стабилен и сигурен близкоизточен регион“.

Съливан заявява, че Байдън ще даде специално изявление по темата след „историческия полет“ от Тел Авив до саудитското пристанище Джеда, откъдето започва посещението му в Саудитска Арабия.

Допреди няколко години небето на кралството, което не признава Израел, бе напълно затворено за идващи оттам полети. По времето на президента Доналд Тръмп обаче правителствен самолет прелетя над кралството за пръв път към Индия, а самият Тръмп се пошегува, че визитата му е била първият директен израелско-саудитски полет.

В израелски медии се появи информация, че в замяна еврейската държава ще приеме сделка за прехвърлянето на два египетски острова в ръцете на Саудитска Арабия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай