Смъртна присъда за Царнаев

Смъртна присъда за Царнаев | StandartNews.com

Смъртната присъда на признатия за виновен извършител на терористичния акт на Бостънския маратон през 2013 г. Джохар Царнаев бе официално произнесена. Тя бе прочетена от федералния съдия Джордж О'Тул, който водеше процеса, съобщава БГНЕС. Самият Царнаев за пръв път произнесе публично извинения на пострадалите при атентата, което беше първото му изявление след задъжането му.

"Искам да поднеса своите извинения на жертвите, на оцелелите", каза той на английски с лек акцент. "Съжалявам за отнетите от мен човешки животи, за страданията, за щетите, които съм нанесъл", продължи Царнаев и добави, че се надява Аллах да има милост към него, брат му и семейството му. В атентатите на 15 април 2013 г. загинаха трима души, а 264 бяха ранени, като от тях 17 преживяха ампутация на крайник.

На 15 април 2013 в центъра на Бостън в близост до финалната линия на маратона в интервал от 12 секунди, избухнаха две самоделни бомби. Няколко дни след нападението, полицията откри неговите извършители - братята от чеченски произход Тамерлан и Джохар Царнаеви. При опит да бъде арестуван по-големият брат загина в престрелка с полицията. Джохар бе ранен и арестуван. Той бе признат за виновен по всичките 30 обвинения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай